Grondwettelijk Hof houdt minimale dienstverlening De Lijn overeind

© Joris Herregods

De minimale dienstverlening bij De Lijn - technisch het decreet rond ‘continuïteit van dienstverlening’ bij stakingen -  gaat niet in tegen het stakingsrecht. Het Grondwettelijk Hof heeft woensdag het vernietigingsberoep van de drie vakbonden en twee medewerkers van De Lijn tegen de bewuste regeling verworpen.

lto
Bron: BELGA

De regeling voorziet onder meer dat een stakingsaanzegging minimaal acht dagen op voorhand moet worden gemeld en dat werknemers tot 72 uur voor de staking de tijd krijgen om te laten weten of ze meestaken of niet.

LEES OOK. Hoe sociale onrust bij Delhaize leidt tot nationale actiedag: “Het is zo grof, dat een bijzonder krachtig signaal nodig is” (+)

Volgens de drie grote vakbonden (ACV, ACLVB en ABVV) is het arrest van het Grondwettelijk Hof een aanval op het stakingsrecht. Het decreet ‘continuïteit van de dienstverlening’ werd in 2021 ingevoerd en verplichtte het personeel van het openbaarvervoersbedrijf om tijdens stakingen een minimale dienstverlening te garanderen. De drie vakorganisaties dienden op 15 december 2021 een verzoekschrift in voor de vernietiging van het decreet, omdat het in hun ogen botst met het stakingsrecht.

Het Hof stelt echter dat het decreet niet ongrondwettelijk is en dus standhoudt. Daarover zijn de drie vakorganisaties duidelijk teleurgesteld. “Dit is absoluut geen overwinning voor de reiziger, noch voor het personeel bij De Lijn”, zeggen ze in koor. “We blijven evenwel strijdbaar. Dit arrest is een forse aanval op het stakingsrecht en de vrijheid van meningsuiting. Sterke vakbonden die actie kunnen voeren waar nodig staan immers garant voor een kwalitatief openbaar vervoer.”

Volgens advocaat Jan Buelens, die de vakbonden bijstond in dit dossier, hield het Hof weinig rekening met de tientallen concrete verhalen en getuigenissen die werknemers van De Lijn aan het Hof gaven. “Dit is zorgwekkend”, aldus Buelens. “Er wordt gemorreld aan de wetgeving.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen