Kunnen nieuwe beelden van de Titanic het mysterie rond de scheepsramp ontrafelen? 

Bijna veertig jaar na de ontdekking van de Titanic, op de zeebodem van de Atlantische Oceaan, is er voor het eerst een digitale scan gemaakt van het volledige wrak. Dat schrijft BBC News. Volgens Parks Stephenson, die het wereldberoemde schip al vele jaren bestudeert, kan de 3D-scan nieuwe inzichten bieden in wat er met de Titanic is gebeurd.

Op 15 april 1912 zinkt de Titanic in het noorden van de Atlantische Oceaan. Het "onzinkbare" schip vaart tegen een ijsberg en raakt ernstig beschadigd. Niet veel later verdwijnt de Titanic onder het wateroppervlak. Sindsdien ligt het schip op de bodem van de Atlantische Oceaan, op een diepte van bijna vier kilometer. Pas in 1985 werd het wrak ontdekt.

Sindsdien is het wrak van de Titanic uitgebreid onderzocht. "Toch zijn er nog steeds fundamentele vragen - zoals hoe de botsing met de ijsberg gebeurd is - die beantwoord moeten worden", aldus Titanic-onderzoeker Parks Stephenson tegen BBC NewsMet de nieuwe scans hopen onderzoekers binnenkort meer duidelijkheid te krijgen.

De bijzondere 3D-scans werden in de zomer van 2022 gemaakt door Atlantic Productions, dat een documentaire maakt over het project en Magellan, een bedrijf gespecialiseerd in het maken van diepzeekaarten. 

Een onderzeeër – bestuurd door een team aan boord van een gespecialiseerd schip - onderzocht meer dan 200 uur lang het hele scheepswrak. Ze namen meer dan 700.000 beelden vanuit alle mogelijke hoeken en maakten zo een exacte 3D-reconstructie.

Uitdagingen

"Dit is het grootste onderwaterscanproject dat ik ooit heb gedaan", zegt Gerhard Seiffert, de leider van het project. "De diepte ervan - bijna 4.000 meter - vormt een flinke uitdaging. Er zijn ook stromingen ter plaatse en we mogen niets aanraken om het wrak niet te beschadigen."

De scan toont zowel de vorm van het schip, als enkele minuscule details, zoals het serienummer op een van de schroeven. "Elke vierkante centimeter in kaart moeten brengen - zelfs de oninteressante delen - is een moeilijke taak", zegt Seiffert nog. 

Parks Stephenson, die de Titanic al vele jaren bestudeert, zegt dat hij "weggeblazen" werd toen hij de scans voor het eerst zag. "Dit kan een nieuw inzicht bieden in wat er de Titanic juist is overkomen. De scans stellen je in staat om het wrak te zien zoals je het nooit vanuit een duikboot kan zien: het wrak is voor het eerst in zijn geheel zichtbaar."

De tijd dringt

De zee eist zijn tol op het wrak: microben vreten aan het schip en onderdelen vallen uit elkaar. De tijd dringt dus als experts de scheepsramp volledig willen begrijpen. De hoop is dat de Titanic haar geheimen alsnog prijsgeeft en daar kan deze 3D-scan - die de tijd mee helpt stilstaan - bij helpen.

Meest gelezen