© ATV

Aanslag op Pokebowl Place: Amsterdammers veroordeeld tot lange celstraffen

Borgerhout -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft twee mannen uit Amsterdam veroordeeld tot effectieve gevangenisstraffen voor de aanslag van 18 juli 2022, op eethuis Pokebowl Place in Borgerhout.

De 19-jarige Ilyaas S. reisde die nacht in het gezelschap van zijn chauffeur Aser S. (27) naar Antwerpen. Zijn missie: een aanval uitvoeren de horecazaak van de familie van kickbokser Jamal Ben Saddik.

S. plaatste die nacht een vuurwerkstaaf van het merk Cobra aan de gevel van het restaurant, gelegen aan de Stenenbrug in Borgerhout. Nadat de bom ontplofte, ontstond er brand in het pand. Het was al de derde keer dat de zaak werd geviseerd. Jamal Ben Saddik en zijn broers zijn verwikkeld in meerdere drugsdossiers. De reeks aanslagen die in de zomer van 2022 werd uitgevoerd tegen de familie Ben Saddik, zou te maken hebben met een conflict in het drugsmilieu? In een tijdspanne van zes weken gebeurden er toen twaalf aanslagen op panden die gelinkt waren aan de familie.

Meteen na de aanslag kon Ilyaas S. gearresteerd worden. Hij was toen net aan het bellen met Aser S., die hem ter plaatse had gebracht en hem weer moest komen oppikken. In zijn gsm werden chatgesprekken over de aanslag gevonden. Ilyaas S. beriep zich eerst op zijn zwijgrecht, maar ging tijdens de zitting van de rechtbank over tot bekentenissen. Hij zei dat hij in Amsterdam was benaderd voor een “job” in Antwerpen, waarmee hij 1.000 euro kon verdienen. De jongeman, die verslaafd was aan lachgas en zijn tijd vooral op straat doorbracht, had daar wel oren naar.

Ilyaas S. had aan rechtenstudent Aser S. gevraagd om hem een lift te geven. Hij zei dat hij onderweg telefonische instructies had gekregen om de vuurwerkbom ergens te gaan ophalen in Antwerpen. Daarna had Aser S. hem in de buurt van de horecazaak afgezet. Aser S. ontkende dat Ilyaas S. met het vuurwerk in zijn auto had gezeten en verklaarde ook niet op de hoogte te zijn geweest van de nakende aanslag. Hij dacht dat ze gewoon wat lachgas gingen gebruiken en voelde zich misleid door Ilyaas S. De rechtbank vond de uitleg van Aser S. volstrekt ongeloofwaardig. De schuld van beide beklaagden werd bewezen verklaard.

Ilyaas S. werd veroordeeld tot vier jaar effectieve celstraf. Zijn chauffeur Aser S. moet 40 maanden de gevangenis in.

(JVdA)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen