Twitter/@FuerzasMilCol

Hebben vier kinderen vliegtuigcrash in Colombiaans regenwoud overleefd? Het mysterie blijft

In Colombia blijft onduidelijkheid bestaan over de vier kinderen die twee weken geleden vermist raakten na een vliegtuigcrash. President Gustavo Petro zei op Twitter dat ze waren teruggevonden, maar volgens lokale media kan het leger dat helemaal niet bevestigen. De kinderen waren de enige overlevenden na een vliegtuigcrash. De piloot, de moeder en een derde volwassene overleefden de crash niet.

"Na moeizaam zoeken door ons leger hebben we de vier kinderen levend gevonden die vermist waren na een vliegtuigongeluk in Guaviare", tweette president Petro. "Een vreugde voor het land." 

Volgens hem zouden de kinderen terecht zijn bij de vader. Die informatie kreeg hij van het Colombiaans Instituut voor Gezinswelzijn dat contact zou hebben met de kinderen. Maar de hulporganisaties en het leger kunnen die informatie niet bevestigen. Ze zeggen aan lokale media dat de kinderen helemaal niet bij hun vader zijn. Voorlopig blijft het dus onduidelijk. 

Kinderen waren verdwenen op plaats crash

Het kleine vliegtuig van het type Cessna 206 stuurde op 1 mei een noodsignaal uit toen de motor begon te haperen. Het toestel vloog toen boven het regenwoud in de omgeving van de stad San José del Guaviare.

Het toestel stortte neer in de dichtbegroeide jungle. Toen het gevonden werd, bleek dat drie volwassenen overleden waren. Maar de vier jongste inzittenden, kinderen van 13, 9 en 4 jaar en de baby van 11 maanden werden nog niet gevonden, wat de hoop voedde dat ze nog in leven zijn. Ze zijn van hetzelfde gezin.

Het leger gaat ervan uit dat de kinderen uit het vliegtuig zijn ontsnapt en het oerwoud zijn ingetrokken om hulp te zoeken. Dat ze zich verplaatsen, maakt het voor de zoekteams moeilijker. Volgens persbureau AFP spelen ze daarom vanuit een helikopter een opgenomen bericht van hun grootmoeder af waarin ze haar kinderen oproept zich niet langer te verplaatsen.

Fruit en een babyflesje

Meer dan honderd militairen en speurhonden zijn ingezet. Verschillende vondsten, waaronder een geïmproviseerde schuilplaats, fruit waarvan gegeten was en een babyfles, wezen op zeker één overlevende.

Het Colombiaanse Instituut voor Gezinswelzijn houdt intussen vol dat de kinderen nog leven. Het moest er wel aan toevoegen dat het leger "nog niet officieel contact had kunnen opnemen met hen wegens de moeilijke weersomstandigheden."

Het bedrijf dat het vliegtuig ter beschikking had gesteld, Avianline Charters, liet dan weer weten dat "nog niets bevestigd is" wat betreft het terugvinden van de kinderen. Maar zij zouden van een piloot hebben gehoord dat de kinderen op weg waren naar het dorp Cachiporro. Het mysterie en de speculaties blijven dus. 

Meest gelezen