Rusland voert “ongekende” aanval uit op Kiev, zeker één dode in Odessa

29 van 30 Russische kruisraketten neergehaald bij “ongekend krachtige” aanval op Kyiv, zeker één dode in Odessa

Rusland heeft woensdagnacht een aanval “ongekend in kracht, intensiteit, en verscheidenheid” uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Volgens het Oekraïense leger werden daarbij 29 van de 30 afgevuurde Russische kruisraketten uit de lucht gehaald. Ook in Odessa viel één dode bij een Russische aanval.

Bron: Belga, Reuters

Volgens Serhiy Popko, het hoofd van het militaire bestuur van Kyiv, vond woensdagnacht een reeks luchtaanvallen plaats op Kyiv die “ongekend waren in kracht, intensiteit, en verscheidenheid. De luchtafweer zou volgens de autoriteiten wel naar behoren werken, en werden alle afgevuurde Russische kruisraketten neergehaald.

Volgens burgemeester Vitali Klitsjko was in de wijk Darnytsky een brand uitgebroken in een garagegebouw door vallende brokstukken. En ook in de wijken Desnjansky en Dnipro werd een ontploffing gemeld. “De aanval op de hoofdstad gaat voort”, schreef Klitsjko op Telegram. “Verlaat schuilplaatsen niet tijdens het luchtalarm!” Volgens Popko waren er voor zover bekend tot dusver geen slachtoffers gevallen in Kyiv. “Gegevens over slachtoffers en schade worden momenteel geverifieerd”, klonk het.

Bij de aanval zouden de Oekraïense luchtverdedigingstroepen 29 van 30 Russische kruisraketten uit de lucht gehaald hebben. “De Russische bezetters lanceerden verschillende golven van raketaanvallen vanuit verschillende richtingen. In totaal werden 30 zee-, lucht-, en landkruisraketten gelanceerd”, aldus het Oekraïense leger. Ook twee door Iran gemaakte aanvalsdrones en twee verkenningsdrones zouden zijn uitgeschakeld.

Dode in Odessa

In heel Oekraïne is donderdagochtend het luchtalarm van kracht, en worden mensen opgeroepen om te schuilen. Bij een Russische raketaanval op een industrieel gebouw in Odessa, in het zuiden van het land, zou één dodelijk slachtoffer gevallen zijn, twee mensen zouden gewond zijn geraakt.

Het Oekraïense leger meldde daarnaast ook aanvallen met kruisraketten in de regio Vinnytsja, in het centrum van het land. En lokale media rapporteerden ook explosies in Chmelnytsky, in het westen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER