Vicepremier Vincent Van Peteghem (CD&V).
Volledig scherm
PREMIUM
Vicepremier Vincent Van Peteghem (CD&V). © ThinkStock / BELGA

Gaat de regering banken verplichten om rente op spaarboekjes te verhogen?

PolitiekGrootbanken zoals KBC en ING pakken uit met hoge winstcijfers. Grotendeels te danken aan het groeiende verschil tussen de hoge hypotheekrente en de lage spaarrente. De Nationale Bank drong daarom al aan om de spaarrente te verhogen. Woensdag stuurde minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) een aanmaningsbrief naar de voltallige bankensector. Wil dat zeggen dat de regering-De Croo de banken wil verplichten om onze spaarrentes op te trekken? Of zijn er toch nog tegenstanders te vinden?

130 reacties

  • paul den belg

    11 maanden geleden
    De banken zouden ook meer van hun middelen moeten aanwenden om hun cliënten te beschermen tegen internetfraude .Je moet maar 70 plusser zijn ,de dag van vandaag . Verder zijn de banken blijkbaar vergeten dat de crisis van 2008 gedragen werd door de overheid (belastings-betaler)...
  • Gino Denil

    11 maanden geleden
    In Frankrijk 6,1% voor Franse spaarders. Een liberale regering die wel reguleert. Een inflatie die daardoor ook maar half zo hoog was, veel lagere energieprijzen en lagere prijzen in de winkels. De banken maken hier afspraken en vormen zo een monopolie. De telecom bedrijven doen dat ook. De retail sector kan alleen zijn prijzen collectief blijven verhogen als ze dat ook doen. En neoliberaal doordrongen politici kijken toe en zien dat het goed is.
  • christ verhaeghe

    11 maanden geleden
    Waarom geen federale bank waar de mensen rechtstreeks rente kunnen ontvangen zonder banken? Alles kan toch digitaal?
  • Katia Mistianes

    11 maanden geleden
    Laat eens het concurrentie-dogma er buiten, aub. Als 'staatsinmenging' een kwalijke bijklank heeft, noem het dan 'beschermende voorzienigheid'. De banken verplichten om de spaarrente te verhogen, is een zeer goed initiatief. Wie anders dan de regering van een land, kan instaan voor de bevolking? (Wie anders dan de herder kan zorgen voor de kudde?) De elementaire basiswelvaart van de burgers laten runnen door privébedrijven en banken, is zoals vragen aan een wolf om de schapen te hoeden.
  • patrick vervaet

    11 maanden geleden
    De overheid int 570 miljoen euro bankentaks per jaar Dit moet betaald worden met winsten van de banken. De rentemarge is fundamenteel nodig om gezonde banken te behouden, die tegenslagen kunnen opvangen. De overheid moet zich niet bemoeien met banken, daar komen alleen maar ondgelukken van