Beursblog – Hakbijl valt bij telecomreus BT, klok tikt rond schuldenplafond VS

17.46 – Bel20 sluit handelsdag in de plus af

De Eurostoxx50 won vandaag 1,05 procent en de Bel20 deed er 0,95 procent bij.

  • Galapagos was vandaag uiteindelijk de sterkhouder van de Belgische sterindex. Het farmabedrijf schoot 5,9 procent hoger.
  • Elia was met een verlies van 2,95 procent de hekkensluiter van de Bel20.
  • Buiten de sterindex dook Atenor 15,35 procent naar beneden. De koers stond onder druk na enkele noodingrepen. De bouwpromotor beslist om enkele projecten meteen te verkopen en niet meer te wachten op betere prijzen, omdat het bedrijf “een aanhoudende vastgoedcrisis” ziet.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben je hier opnieuw aan het juiste adres voor al het beursnieuws. Een fijne avond gewenst!

16.49 – Fed-bestuurder Logan vindt rentepauze nog niet gepast

Lorie Logan – David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

De economische data in de Verenigde Staten laten vooralsnog niet zien dat een rentepauze in juni gepast is. Dat zei de voorzitter van de Dallas Fed, Lorie Logan, vandaag in een toespraak in San Antonio.

  • “De data in de komende weken zouden kunnen aantonen dat het gepast is om de renteverhogingen te pauzeren, maar op dit moment zijn we er nog niet”, aldus Logan, die stemrecht heeft binnen het beleidscomité van de Fed. “Ik blijf me afvragen of de inflatie snel genoeg daalt.”
  • Een meerderheid van de markt is ervan overtuigd dat de Fed de rente in juni niet zal verhogen. De CME FedWatch Tool laat op dit moment zien dat de kans op nog een verhoging met 25 basispunten rond de 37 procent is. De overige 63 procent verwacht een pas op de plaats.
  • Volgens Logan zal het rentebesluit uiteindelijk gebaseerd zijn op de inflatie- en arbeidsmarktdata die nog verschijnen in aanloop naar het rentebesluit.

15.44 – Gemengde opening Wall Street

Na zo’n tien minuten handelen, noteert de Dow Jones 0,3 procent in de min en blijft de S&P500 ter plaatse trappelen. De Nasdaq wint 0,3 procent.

15.21 – Turkse lira zakt naar nieuw dieptepunt

De Turkse lira blijft de wind van voren krijgen. Voor 1 Amerikaanse dollar krijg je nu 19,8 Turkse lira, een nieuw dieptepunt. Een jaar geleden was de greenback iets meer waard dan 15,9 Turkse lira.

  • Beleggers vrezen dat zittend president Recep Tayyip Erdogan, die de centrale bank van het land onder druk zet om een onorthodox geldbeleid (lees: renteverlagingen om de inflatie te bestrijden) te voeren, de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 28 mei zal winnen.

15.04 – Projectontwikkelaar Atenor sluit verkopen met verlies niet uit

13.51 – Alibaba overweegt om clouddivisie naar de beurs te brengen

Alibaba kondigde bij de publicatie van de kwartaalresultaten aan dat het van plan is om de clouddivisie af te splitsen als een aparte, beursgenoteerde onderneming.

  • “We nemen concrete stappen om waarde uit onze activiteiten te halen en zijn verheugd aan te kondigen dat de raad van bestuur een volledige afsplitsing van de Cloud Intelligence Group heeft goedgekeurd via een dividenduitkering in aandelen aan de aandeelhouders, met de bedoeling dat het een onafhankelijk beursgenoteerd bedrijf wordt”, aldus Daniel Zhang, CEO van Alibaba.
  • Het e-commercebedrijf boekte een omzet van 29,6 miljard dollar. De consensusverwachting was 29,9 miljard dollar. De winst bedroeg 0,19 dollar per aandeel, tegenover de verwachte 0,3 dollar per aandeel.

13.43 – Japanse export groeit door

De Japanse export is in april opnieuw gestegen, terwijl de import voor het eerst in lange tijd daalde. Dat blijkt uit overheidscijfers.

  • De export steeg afgelopen maand met 2,6 procent op jaarbasis. Economen hielden vooraf evenwel rekening met een groei van 4,5 procent.
  • Naar de Verenigde Staten werd 10,5 procent meer uitgevoerd en naar Europa steeg de export met 11,7 procent. Naar China daalde de export in april daarentegen met 2,9 procent. 
  • Inmiddels stijgt de export van Japan al ruim dan twee jaar zonder onderbreking.
  • De Japanse import daalde in april met 2,3 procent. Dat is de eerste daling in 27 maanden. 
  • Het handelstekort kwam zo uit op 432,4 miljard yen tegen een tekort van 754,4 miljard yen in maart. Economen rekenden op een tekort van 50 miljard yen.

12.26 – Bel20 bouwt openingswinsten verder uit

Het is een mooie dag voor de Europese beurzen. De Eurostoxx50 noteert 1,15 procent in de plus en de Bel20 doet er 1,05 procent bij.

  • KBC is met een winst van 2,7 procent de sterkste stijger binnen de Belgische sterindex. Aperam en AB InBev winnen 1,85 en 1,65 procent.
  • Proximus moet 0,9 procent prijsgeven.
  • Buiten de Bel20 valt Atenor op met een verlies van 8,4 procent. Bij de trading update sprak het vastgoedbedrijf van een aanhoudende vastgoedcrisis. Dat is aanleiding om versneld vastgoed te verkopen en worden de opties voor een kapitaalverhoging onderzocht.

11.46 – Naar akkoord over schuldenplafond VS tegen 29 mei?

Wall Street houdt scherp in de gaten hoe het Witte Huis en de leiders van het Amerikaanse Congres een deal proberen te sluiten om een oplossing voor het schuldenplafond te vinden.

  • Een kleine groep onderhandelaars neemt het over terwijl president Joe Biden naar Azië reist, maar de president zal zijn reis vroegtijdig afbreken om de onderhandelingen in goede banen te leiden.
  • Minister van Financiën Janet Yellen en andere toppolitici hebben al gewaarschuwd voor catastrofale gevolgen voor de Amerikaanse economie in het geval van een default, dat mogelijk al in juni verwacht mag worden wanneer er geen compromis wordt gevonden.
  • Gisteren zei CEO Jamie Dimon van JPMorgan Chase dat de Amerikaanse regering waarschijnlijk aan haar schuldverplichtingen zal kunnen voldoen. Dimon sloot zich aan bij andere topmanagers van grote banken in een ontmoeting met de leider van de senaat, Chuck Schumer, om de impasse van het schuldenplafond te bespreken.
  • “Terwijl House Speaker Kevin McCarthy zei dat een deal mogelijk is tegen het einde van deze week, kan de tijdlijn eerder tegen het einde van volgende week gesitueerd worden, voorafgaand aan Memorial Day (29 mei)”, schreef het research team van JPMorgan in een rapport.

10.05 – BT schrapt tot 55.000 banen

BT (British Telecom) heeft plannen aangekondigd om zijn personeelsbestand in de komende zeven jaar met maar liefst 42 procent in te krimpen in een poging de kosten te verlagen en een “slanker bedrijf” te worden.

  • In zijn zopas bekendgemaakte jaarresultaten zegt de telecomgigant dat het zijn 130.000 personeelsleden (inclusief externe medewerkers) wil terugbrengen tot 75.000 à 90.000 tegen 2028 à 2030. In het ergste scenario komt dat dus neer op een inkrimping met 55.000 jobs, of 42 procent.
  • Beleggers reageren vaak positief op kostenbesparende saneringen, maar deze keer niet. Het aandeel BT krijgt een klap van 8,5 procent.

09.33- De wondere wereld van de valutahandel

Op Hemelvaartsdag en bijna elke andere feestdag gaat de valutahandel 24 uur per dag gewoon door. Met die handel is bovendien veel meer geld gemoeid dan je zou denken. Toch heeft de valutawereld ook zijn eigenaardigheden, zoals het nachtelijke ‘heksenuurtje’. ? Lees verder

09.23 – Bel20 opent hoger

Goeiemorgen! Op deze Hemelvaartsdag zijn de beurzen gewoon open. Verlofdag of niet, de Bel20 index is deze ochtend hoger geopend op 3.704,55 punten, na gisteren te zijn gesloten op 3.681,50 punten.

  • Binnen de Bel20 zijn er geen echt opvallende bewegers. Argenx is met een winst van 1,7 procent de sterkste stijger, gevolgd door Sofina met 1,4 procent. Alleen Elia daalt meer dan een procent.
  • Atenor, dat gisteren bij een trading update over een vastgoedcrisis sprak, moest in de opening meer dan 7 procent prijsgeven.
  • Bpost boekte bij opening een winst van ruim 5 procent.
  • Bij de small caps kon Texaf in de opening een winst van 2,2 procent melden. Nextensa noteerde 1,8 procent in de plus.
  • Bpost, Lotus Bakeries en Nextensa noteren vandaag ex-dividend.

? Herlees hier de beursblog van gisteren.

Meer