Man die rijongeschikt wordt verklaard, veroorzaakt half uur later ongeval op parking politierechtbank Halle

In de politierechtbank van Halle is een man veroordeeld voor een wel heel opmerkelijk feit. De beklaagde veroorzaakte een ongeval op de parking van de politierechtbank van Halle, amper een half uur nadat hij door de politierechter rijongeschikt werd verklaard. Naast een werkstraf van 80 uur, kreeg de man ook een rijverbod van drie maanden. 

Op 14 februari 2022 moest een man verschijnen voor de politierechtbank van Halle. Om een reden die niet bekend is, verklaarde de politierechter hem ongeschikt om met de wagen te rijden. Maar de woorden van de rechter waren nog niet koud of de man stapte terug in zijn wagen. Vervolgens veroorzaakte hij, zowaar op de parking van de rechtbank, een ongeval met blikschade, en dat amper 30 minuten nadat hij rijongeschikt werd verklaard.

Tijdens de zitting was politierechter Dina Van Laethem niet mals voor de man. "Je bent hier op 14 februari 2022 met de wagen aangekomen. Om 9.10 uur heeft mijn collega-rechter je rijongeschikt verklaard, wat betekent dat je vanaf het moment van die uitspraak niet meer mocht rijden. En een half uur later, om 9.40 uur, doe je dat dan toch, met alle gevolgen van dien", aldus de politierechter.

Procureur Kris Boelens was er de dag van de feiten zelf bij en zag het ongeval gebeuren. Ook hij snapt niet dat de man na de uitspraak toch nog in zijn auto stapte. "De rechter heeft je toen duidelijk uitgelegd dat je niet mocht rijden", klonk het bij Boelens. "Ik was er zelfs bij toen hij zijn uitleg deed."

Niet goed gehoord

In zijn verdediging verklaarde de man dat hij niet wist dat de uitspraak van de politierechter meteen van kracht was. Daarnaast gaf hij ook aan dat hij niet meer zo goed hoort. Omdat de man in het verleden al 14 keer veroordeeld was, wou de rechter hem een geldboete van 4.000 euro opleggen. Toen de beklaagde zei dat hij dat bedrag niet kon betalen, gaf de rechter hem als gunst een werkstraf van 80 uur. Daarbovenop moet de man ook drie maanden zijn rijbewijs inleveren.

Meest gelezen