Pieter Helsen

Grenspark Kalmthoutse Heide zegt definitief neen tegen kandidatuur Nationaal Park

Het Grenspark Kalmthoutse Heide dient definitief geen kandidatuur in om erkend te worden als Nationaal Park. Dat heeft de Bijzondere Commissie van het grenspark unaniem beslist. "Er is momenteel geen toegevoegde waarde. We kiezen voor de samenwerking met de lokale besturen en natuurbeheerders die er momenteel al is", klinkt het.

De Bijzondere Commissie van het Grenspark Kalmthoutse Heide heeft gisteren definitief een einde gemaakt aan de plannen om erkend te worden als Nationaal Park. De commissie is het hoogste bestuursorgaan van het grenspark en bestaat uit de omliggende gemeenten, kleine en grote eigenaren en natuurbeheerders. Twee jaar geleden lanceerde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een oproep voor Nationale Parken. De parken konden zich tot september van dat jaar kandidaat stellen. Begin vorig jaar werden zes kandidaten geselecteerd, waaronder het Grenspark Kalmthoutse Heide.

Afgelopen periode kwam er vanuit verschillende buurgemeenten kritiek op de plannen. Zo gaven Stabroek, Essen, Wuustwezel en Brecht al een negatief advies en vroeg ook Kalmthout uitstel voor een beslissing. Er zou momenteel een te klein draagvlak zijn en te veel onduidelijkheid voor landbouwers en eigenaars van gronden in de buurt van het park.

"Niemand heeft druk gezet. Maar als er zoveel partijen aan tafel zitten, dan heeft iedereen wel een reden om iets wel of niet te steunen. We hebben al die meningen afgewogen en zijn tot het besluit gekomen dat we op dit moment beter kunnen kiezen voor de intensieve samenwerking die we nu hebben", zegt Martin Groffen, voorzitter van de commissie. "Er is momenteel geen toegevoegde waarde en de verschillen hadden niet groot geweest. Er is ook nog niet uitgeklaard wat de effecten zouden zijn van zo'n park."

Grenspark versterken

Het grenspark wil de huidige samenwerking met de buurgemeenten, privé eigenaars en natuurbeheerders behouden en ook versterken. "We werken op dit moment heel intensief samen en er is een goede samenhang. We willen daarom nog meer samenwerken", zegt Groffen. "We hebben dat Masterplan opgesteld over hoe het grenspark er in de toekomst kan uitzien. Het zou zonde zijn als we al die ideeën zomaar naast ons neerleggen. We gaan die zaken gebruiken om ons verder te versterken en ook aan de minister vragen om ons in de toekomst hierin te blijven ondersteunen."

Zal het Grenspark Kalmthoutse Heide dan nooit een Nationaal Park worden? "Zeg nooit, nooit natuurlijk. Maar momenteel is dat niet aan de orde. We blijven intensief samenwerken met de partners die we nu hebben en gaan mogelijk nog wat partners bijzoeken voor extra financiering."

Meest gelezen