Politie Turnhout waarschuwt voor oplichters tijdens hemelvaartweekend: "Banken zijn dan slecht bereikbaar"

De politie van Turnhout waarschuwt voor oplichters die zich voordoen als medewerkers van de bank. De oplichters zijn heel actief tijdens het lange weekend van Hemelvaart omdat de echte bank dan amper te bereiken is. Gisteren zijn op korte tijd drie mensen in Kasterlee en Beerse gebeld door zogenaamde medewerkers van de bank of Bpost.

De politie van Turnhout heeft gisteren verschillende meldingen gekregen van oplichters die zich voordoen als medewerkers van de bank. Rond het lange weekend van Hemelvaart zijn ze zeer actief. "Oplichters rekenen op een verlengd weekend, omdat banken dan gesloten of slecht bereikbaar zijn", zegt Luc Nijs van Politie Regio Turnhout. "De bank kan pas maandag ingrijpen en dan is het meestal al te laat om het gestolen geld te recupereren."

Sinds dit voorjaar zijn banken wel verplicht om 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar te zijn, om slachtoffers van fraude snel te kunnen helpen.

3 meldingen van bank(kaart)fraude

De politie brengt die waarschuwing naar aanleiding van 3 meldingen van bank(kaart)fraude die woensdag zijn binnengekomen bij Politie Regio Turnhout. "In de late voormiddag werd een vrouw uit Kasterlee gebeld door een valse medewerker van Worldline, die beweerde dat er valse transacties waren opgemerkt op de bankrekening van de vrouw", meldt de politie in een Facebookbericht. 

Gisterenavond kreeg een 76-jarige vrouw uit Beerse een gelijkaardig telefoontje. "Zij werd gebeld door een valse medewerkster van Bpost, die zei dat onbekenden hadden geprobeerd om geld af te halen van de rekening van het slachtoffer." De Bpost-medewerkster wou zelfs de bankkaart thuis komen ophalen, om "verder misbruik te voorkomen" en stond even later voor de deur van het slachtoffer. "Toen de vrouw naar de identiteitskaart van de medewerkster vroeg, ging de oplichtster ervandoor."

De politie kreeg woensdagavond nog een tweede melding binnen uit Beerse. "Een vrouw werd gebeld door een oplichter die beweerde dat er een overschrijving stond gepland op haar bankrekening van 12.000 euro. Om die verrichting te annuleren, vroeg de verdachte om vertrouwelijke gegevens van het slachtoffer." De vrouw is daar niet op ingegaan.

Enkele tips

Bij geen enkele melding zijn er bankkaarten of vertrouwelijke gegevens uitgewisseld. "Daar zijn we heel blij om", zegt Luc Nijs van Politie Regio Turnhout. "Dat wil zeggen dat onze waarschuwingen van de voorbije weken de mensen bereiken."

En voor wie de waarschuwingen van de politie nog niet heeft gekregen, geeft Luc Nijs nog enkele tips mee: "Je moet ervan uitgaan dat de bank nooit belt om transacties tegen te houden of om vertrouwelijke gegevens door te geven. Zeker niet om 20 uur 's avonds. Ze hebben je gegevens niet nodig om een transactie tegen te houden."

Meest gelezen