Van Peteghem zet druk op banken om spaarrente te verhogen

© BELGA

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft de bankensector een aanmaningsbrief gestuurd over de lage rente op de spaarboekjes.

Tom Le Bacq

Met een brief aan bankenfederatie Febelfin mengt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) zich in de discussie over de lage rentevoeten die banken hanteren op spaarboekjes. Die rentes zijn weliswaar een klein beetje gestegen, maar lang niet zoveel als de rentes die de banken tegenwoordig zélf krijgen om hun geld te parkeren bij de Europese Centrale Bank. Door dat verschil maken banken dezer dagen enorme winsten. Econoom Paul De Grauwe (London School of Economics) noemde dat “een schande” in Het Nieuwsblad.

Van Peteghem zegt in de brief dat hij “vaststelt dat het sentiment van de burgers is dat het vooral de banken zijn die extra winsten boeken, en dat dat ten koste gaat van de vergoedingen voor spaarrekeningen.” Hij wijst op de “toenemende druk om de rentes te verhogen” en om “transparantie te geven over de manier waarop die rentetarieven worden bepaald.”

Dat is volgens Van Peteghem nodig om “het vertrouwen in de financiële sector te bewaren.”

LEES OOK. “Schandalig” groot verschil tussen rente op spaarboekje en woonlening: hoe komt dat en wat kan je als klant eraan doen?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen