© Joren De Weerdt

140 corgibaasjes verzamelen in Lier: “Wij begrijpen perfect waarom Queen Elizabeth zo dol was op corgi’s”

Lier -

Het was Spreet in Lier, maar het had net zo goed Buckingham Palace of Balmoral Castle kunnen zijn. De geest van Queen Elizabeth hing op Hemelvaartdag boven de grote Welsh-corgihappening die Natascha Dresen samen met Chinese naakthondjeskweekster Bianca Braet organiseerde. Zo’n 140 corgibaasjes deelden er hun passie voor het ras. Tegelijkertijd was er ook een meeting van Chinese naakthondjes, waarvan de meerderheid verrassend genoeg soms ronduit fluffy was.

Kristin Matthyssen

Het gekef en geblaf was van ver hoorbaar, al viel het op dat beide rassen bovenal sociale en vriendelijke beesten zijn. Het viel wel op dat de Welsh corgi’s er door de band wat gezapiger uitzagen terwijl de Chinese naakthondjes als echte circusartiesten een minuut op hun achterpootjes bleven balanceren om de aandacht van hun baas te trekken.

© Joren De Weerdt

Natascha Dresen heeft in Lier de bijnaam ‘de Queen’. Ze heeft haar eigen kennel Welsh Angel’s. Samen met Bianca Braet uit Hemiksem die met haar kennel Sweet Love of Mine Chinese naakthondjes kweekt, organiseerde ze het groot Corgi- en Chinese naakthondjesevent. De foksters, die elkaar uit de showwereld kennen, willen met hun event ook aantonen dat echte erkende raskwekers mijlenver van de broodfokkers staan. Ze hebben slechts een zeer beperkt aantal nesten en volgen hun hondjes levenslang op.

In de acht jaar dat Natascha nu actief is, kweekte ze een tachtigtal Welsh corgi’s. Veel van die honden waren aanwezig op het event. Het was ongelooflijk om te zien dat ze hun kweekster na al die jaren nog herkenden. De dood van koningin Elizabeth II van Engeland in september vorig jaar, de patrones van de corgi’s zeg maar, zorgde voor een aandachtspiek voor het ras.

Natascha Dresen met de door haar gekweekte corgipup Florreke die nu net drie weken bij zijn baasjes Roger en Nancy De Backer uit Kessel is.© Joren De Weerdt

“Maar voor impulsaankopen zijn ze bij mij aan het verkeerde adres”, zegt Natascha. “Ik zit nog met een wachtlijst van twee à drie jaar. Er zijn nog zestig wachtenden nu.”

Florreke

Nancy en Roger De Backer uit Kessel kochten hun tricolore teefje Florreke bij Natascha. Ze is nu elf weken en verhuisde drie weken geleden naar haar baasjes. “Florreke is al onze tweede corgi. We hebben eventjes moeten wachten op deze pup, maar kunnen Florreke al niet meer missen.”

© Joren De Weerdt

Nancy en Roger snappen perfect waarom koningin Elizabeth II zo dol was op het ras. “Vroeger hadden wij een labrador. Maar ik ben nogal gek van royalty, en zag die foto’s van de Queen met haar corgi’s.”

Archieffoto van de Queen met haar corgi.© AFP

“Het zijn grote dappere honden in een kleiner formaat. Je zou het ze niet aangeven met die korte pootjes, maar met een corgi kan je gemakkelijk twee uur gaan wandelen. Ze zijn lief en aanhankelijk. Het enige dat ze durven doen is in de hielen pitsen. Dat komt van hun drijversinstinct als herdershond. Florreke is nu op de leeftijd dat ze dat begint te doen, maar dat kan je perfect afleren. Natascha is eigenlijk geen kweker, zeggen wij altijd tegen elkaar, want ze geeft haar hondjes nooit graag af. Haar corgi’s hebben bedjes en een eigen slaapkamer. Ze slaapt naast haar pups.”

Sharon en Demi uit Izegem hebben twee corgi’s: Zuri (5) en Tonic (3). “Twintig jaar geleden zag ik voor het eerst in Roeselare een koppel met een corgi wandelen op straat. Wat een ongelooflijk leuk ras is dat!, dacht ik.”

Sharon en Demi met Zuri en Tonic.© Joren De Weerdt

“Zeer pittig”, omschrijft Demi het ras. “Sinds de animatiefilm Corgi in 2019 in de bioscoop kwam, worden wij op straat nog veel meer aangesproken. Onze lichtkleurige corgi lijkt sterk op het hoofdpersonage Rex uit die film.”

“Misschien kan iemand op de stoel gaan zitten?”, suggereert onze fotograaf. Zijn voorstel wordt verkeerd begrepen, want voor we het weten zit Zuri in de stoel. Die korte dikke pootjes onder dat logge lange lijf, en dan die tong uit de bek waardoor ze precies lijken te glimlachen: we begrijpen wat de Queen zo leuk aan ze vond.

Bianca Braet uit Hemiksem showt en kweekt met haar kennel Sweet Love of Mine Chinese naakthondjes. Zij organiseerde samen met Natascha de hondenhappening. “Bij mij is het begonnen als surrogaat voor mijn kinderwens na een vruchtbaarheidstraject. Chineesjes zijn als toverbollen. Hun vachtkleur kan veranderen naargelang winter of zomer.”

Bianca Braet en haar partner met twee van hun Chinese naakthonden.© Joren De Weerdt

Er waren een vijftigtal Chinese naakthonden present, waarvan sommige baasjes helemaal vanuit Nederland kwamen. “Ik heb anderhalf uur gereden vanuit Roermond. Vroeger had ik een chihuahua. Chineesjes zijn heel speels, knuffelachtig en sociaal”, vertelt de Nederlandse Bianca Hendrikse (48).

Wat opvalt is dat niet elke Chinese naakthond naakt is. Op de meeting waren er veel meer behaarde naakthonden dan kale naakthonden. Blijkt dat er ook een behaarde variant bestaat, die de powderpuff wordt genoemd. Zij krijgen een lange zijdeachtige sluiervacht. Bij de haarloze variant zijn er verschillende gradaties in de haarloosheid. Een true hairless heeft enkel haar op de pootjes, het hoofd en de staart. Dan heb je de medium hairless en de hairy hairless. Het is allemaal vrij ingewikkeld en vergt kennis van grooming, wat de bezoekers in Lier leerden.

Bianca Hendrikse met haar Chinese naakthondjes.© Joren De Weerdt

Una paloma blanca

“Het is zoals bij vrouwen”, zegt Bianca. “De ene heeft veel haar op haar armen en benen en moet dat afscheren, de andere niet. De ene man wordt kaal en de andere niet. Het speciale is dat uit eenzelfde nest een truly hairless en een powderpuff kunnen komen. Ik heb nu vijf mensen op de wachtlijst voor een blote teef. Maar ik fok pas een nestje als ik ook kandidaten voor een powderpuff en een hairy hairless heb.”

Chinese naakthonden kunnen ook echt behaard zijn.© Joren De Weerdt

Bianca Braet was ontroerd haar eerst gefokte Chineesje terug te zien: Una. De eigenares kocht later ook Blanca bij Bianca. “Haar man houdt duiven, en pas later viel onze frank: Una paloma blanca! Het is dat het zo heeft moeten zijn.”

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

Natascha met Florreke© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

Ook andere rassen waren welkom, zoals hier twee koningspoedels.© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

Hans Tiben en Bianca Hendrikse kwamen helemaal uit Nederland, respectievelijk uit Nijmegem en Roermond.© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen