Archiefbeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Archiefbeeld. © Maxime Petit

EXCLUSIEF. “Onze kinderen worden misbruikt als pasmunt voor vastgoed”: gemeenschapsonderwijs koopt aan de lopende band gemeenteschooltjes op

Gemeenteschooltjes verdwijnen steeds vaker in Vlaamse steden en gemeenten. Dat komt omdat het gemeenschapsonderwijs (GO!) basisscholen overneemt. Van Knokke tot Leuven: in de laatste vijf jaar beslisten liefst elf gemeenten om hun scholen te verkopen aan het GO!. En aan die overnames is niet zelden een grote vastgoeddeal verbonden, zo blijkt uit onderzoek van onze redactie. Verleidt het gemeenschapsonderwijs lokale besturen met vastgoed in ruil voor scholen of niet? Dit weten we over de deals tussen het GO! en de gemeenten.

25 reacties

  • Angelo Cabooter

    11 maanden geleden
    Beter geen dorp scholen meer samenvoegen aan een scholengroep of gemeenschapszonderwijs. Want die scholen moeten dan de regels volgen van de directie van het hoofdgebouw en mogen ook niet beslissen hoeveel kinderen ze willen in hun school, omdat hogerhand beslist hoeveel kinderen er per school moet zijn. Met als gevolg dat er geen plaats meer is in de refter. Je hebt bijvoorbeeld maar plaats voor 100 kinderen in de refter, maar er blijven maar telkens kinderen bijkomen omdat je niet mag weigeren
  • Wesley Kenis

    11 maanden geleden
    En wie zit er alweer in die scholen..ahja de koepels waarover we allemaal moeten zwijgen oldat ze zo "goed" werk leveren. Schaf de netten af en alles terug onder staatsbeheer!!! Waarvoor hebben we anders een minister van "onderwijs" nodig???
  • Ives Ameel

    11 maanden geleden
    Kinderen worden overal misbruik om geldgewin overal.
  • yvette goris

    11 maanden geleden
    En juist in dat gemeentelijk onderwijs vind je de beste scholen... met de meest kindgerichte pedagogische projecten... Beschamend.
  • Jef Verhulst

    11 maanden geleden
    Het lerarentekort ligt vooral aan een teveel aan administratieve taken en een gebrekkige taalkennis bij de leerlingen, geef zo maar eens les. Bovendien helpen conflicten met ouders ook niet. Geef de leraar zijn job en gezag terug en het beroep zal terug aantrekkelijker worden.