Inspectie van een ruwe diamant in bij het mijnbedrijf Alrosa in Moskou (foto 3 juli 2019)
AFP or licensors

Nieuwe sancties EU pakken dan toch de handel in Russische diamanten aan, VS steunt F-16-opleiding Oekraïense piloten

De Europese Unie gaat de handel in Russische diamanten beperken, een nieuwe sanctie vanwege de Russische inval in Oekraïne. Dat heeft Europees Raadsvoorzitter Charles Michel aangekondigd in Hiroshima, Japan, waar de G7 vergadert. De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat Washington de inspanningen van bondgenoten steunt om Oekraïense piloten op te leiden om met F-16's te vliegen. 

Sinds de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 heeft Europa al verschillende sanctiepakketten afgekondigd. De Russische diamantindustrie bleef tot nu toe echter buiten schot. Daar zal dus verandering in komen, zegt Raadsvoorzitter Michel. "We zijn nu gefocust op het sluiten van de mazen in het net en blijven Rusland afsnijden van kritieke voorraden. We gaan de handel beperken. Russische diamanten zijn niet voor altijd." Een al dan niet subtiele verwijzing naar de gelijknamige Bondfilm "Diamonds are forever".

De G7, de vergadering van zeven vooraanstaande industriële staten en de Europese Unie, is goed voor 70 procent van de wereldwijde diamantmarkt. In februari sprak de G7 een kader af om de invoer van ruwe en gepolijste Russische diamant te verbieden. Daardoor zou Europa makkelijker sancties kunnen uitvaardigen, zonder de Antwerpse diamantsector te schaden.

Ons land is een van de grootste invoerders van Russische diamant, samen met de Verenigde Arabische Emiraten en India. Antwerpen is het belangrijkste handelscentrum voor diamant in Europa. Van alle diamant ter wereld passeert 85 procent van de ruwe diamant, de helft van geslepen diamanten en 40 procent van de industriële diamant in Antwerpen. Bijna een derde van de diamanten voor de Antwerpse handel komt uit Rusland.

De export van Russische diamant bracht Rusland in 2021 4 miljard dollar (3,7 miljard euro) op.

Bijna een derde van de diamanten voor de Antwerpse handel komt uit Rusland (foto: diamantmijn van Nakyn, bij Mirny, 2 juli 2019).ij
AFP or licensors

Traceersysteem

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft altijd gezegd dat België zich niet zou verzetten tegen een unaniem standpunt voor zo'n invoerverbod. Wel waarschuwde hij dat de sancties op maat gesneden moeten zijn, om te voorkomen dat Russische diamant via sluiproutes in India en Dubai verhandeld wordt.

Zo geldt Russische diamant, die gepolijst wordt in India, toch als Indiase diamant, waardoor die alsnog op de markt komt. Rusland zou op die manier geen hinder ondervinden van een invoerverbod. En om dat tegen te gaan, zou een traceersysteem met een certificaat moeten aantonen waar de diamant vandaan komt.

Woensdag werd in de algemene vergadering van de Kamer nog een resolutie voor een importverbod op Russische diamant unaniem goedgekeurd.

Wat is de G7?
De G7 is een vergadering van zeven vooraanstaande industriële staten: Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De Europese Unie neemt ook deel aan de G7, maar is geen op zichzelf staande staat en telt daarom niet mee als lid. Van 1997 tot 2014 maakte ook Rusland deel uit van de groep, waardoor ook een G8 ontstond. Na de annexatie van de Krim door Rusland besloten de andere landen van de G7 om er niet meer mee samen te werken.

Ook Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten bespreken nieuwe sancties

Ook het Verenigd Koninkrijk heeft in de marge van de G7 een verbod op de invoer van Russische diamanten aangekondigd. Dat past in een sanctiepakket tegen de Russische mijnsector. Naast diamant komt er ook een verbod op de invoer van aluminium, koper en nikkel.

Bedoeling is om de mogelijkheden van Rusland om de oorlog in Oekraïne te financieren, te beperken. De wetgeving zal later dit jaar van kracht worden. Premier Rishi Sunak zegt dat het Verenigd Koninkrijk moet tonen dat "geweld en dwang niet beloond worden".

De Britse regering heeft ook nog eens 86 personen en bedrijven gelinkt aan de Russische president Vladimir Poetin toegevoegd aan de sanctielijst. Onder hen ook mensen "die de impact van de bestaande sancties actief ondermijnen". Sinds de Russische inval heeft het Verenigd Koninkrijk al sancties afgekondigd tegen meer dan 1.500 entiteiten en bedrijven en 18 miljard pond (21 miljard euro) aan tegoeden bevroren.

En ook de Verenigde Staten bespreken nieuwe sancties tegen Rusland. Een van de plannen is om zowat 70 bedrijven en organisaties uit Rusland en andere landen af te sluiten van de Amerikaanse export. Daarnaast krijgen ruim 300 personen, bedrijven en organisaties, schepen en vliegtuigen andere strafmaatregelen opgelegd.

De Amerikaanse president Joe Biden staat toe dat Oekraïense piloten worden opgeleid om te vliegen met F-16-straaljagers. Dat heeft een hoge functionaris van de Amerikaanse regering gezegd in de marge van de G7-top. De opleidingen zullen in Europa worden georganiseerd en zouden volgende week al starten.

Meest gelezen