Clare Nowland© if

Australische politie gebruikt taser tegen 95-jarige vrouw: “Ze zal het wellicht niet overleven”

In Australië is ophef ontstaan nadat de politie een taser gebruikte tegen een 95-jarige vrouw met dementie die in een woonzorgcentrum verbleef. Dat meldt de BBC. Volgens haar familie is de kans klein dat de vrouw het incident overleeft.

jvh
Bron: BBC

De politie van Cooma, een dorpje ten zuiden van Canberra, werd woensdagochtend naar het woonzorgcentrum Yallambee Lodge geroepen omdat de verwarde vrouw – de 95-jarige Clare Nowland – een steakmes vasthad terwijl ze in haar kamer zat. Nadat het personeel en de opgeroepen agenten er niet in slaagden om de vrouw te kalmeren, begon ze de agenten “aan een – toegegeven – trage snelheid” (dixit een politiewoordvoerder) te benaderen. “Ze wandelde met een looprek, maar ze had een mes”, klonk het.

De agenten gebruikten daarop een taser. Volgens een familievriend werd de vrouw tweemaal geraakt – éénmaal in de borststreek en éénmaal in de rug – alvorens ze op de grond viel. Bij die val liep ze een schedelbreuk op, en kreeg ze een hersenbloeding.

Kritiek

Nowland werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze op de dienst intensieve zorgen verzorgd wordt. Volgens de familie is de kans klein dat de vrouw – een lokale beroemdheid die haar 80ste verjaardag in 2008 vierde met een parachutesprong – het incident overleeft. “De familie is geshockeerd en verbaasd, en de gemeenschap is verontwaardigd”, aldus de familievriend. “Hoe kan dit gebeuren? Hoe verklaar je dit gebruik van geweld? Het is absurd.”

Verschillende actiegroepen hebben kritiek geuit op het politieoptreden. “Dat moet een verdomd behendige, fitte, snelle en intimiderende 95-jarige vrouw zijn, want anders gaat het om een bijzonder slechte inschatting van die agenten”, klinkt het. “Ze had nood aan iemand die haar behandelde met medeleven en tijd, niet met tasers.”

De politie van de deelstaat New South Wales is een onderzoek gestart. “Geen enkele agent staat boven de wet”, aldus een woordvoerder. “Al onze acties zullen robuust onderzocht worden, ook vanuit een strafrechtelijk perspectief.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER