Blog – Duitse beurs eindigt op een recordhoogte

17.49 – Bel20 sluit laatste handelsdag van de week hoger af

De Eurostoxx50 heeft de handelsdag 0,65 procent hoger afgesloten en de Bel20 won 0,5 procent.

  • Binnen de Belgische sterindex was UCB uiteindelijk de sterkhouder met een koerswinst van 1,65 procent.
  • Aperam was dan weer het kneusje van de klas en verloor 0,9 procent.

Opmerkelijk: De Duitse Dax eindigde op een recordhoogte: 16.275 punten, tegenover vorige record van 16.159,97 punten.

Dit was het voor vandaag! Volgende week zijn we terug met een vernieuwde blog, waarin we niet langer uitsluitend het beursnieuws opvolgen, maar ook aandacht zullen hebben voor al het andere nieuws uit de economische wereld. Een fijn weekend gewenst, en tot maandag!

17.34 – Onderhandelingen over schuldenplafond VS stilgelegd

De onderhandelingen om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen, zijn stilgelegd. Dat meldden diverse media, waaronder zakenzender CNBC.

  • Een bondgenoot van House Speaker Kevin McCarthy maakte dat nieuws bekend. Volgens de Republikeinse afgevaardigde Garret Graves uit Louisiana stelt het Witte Huis zich “onredelijk” op. Het is nog niet duidelijk hoe lang de gesprekken stil zullen liggen.
  • Gisteren zei McCarthy juist dat mogelijk volgende week al gestemd zou kunnen worden over een deal in het Huis van Afgevaardigden. Marktkenners van ActivTrades waarschuwden echter toen al dat zolang er geen deal ligt, een doemscenario nog altijd boven de markten hangt.

16.46 – Meer Europese renteverhogingen in de maak?

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), merkte in een interview met de Spaanse tv-zender TVE op dat de monetaire instelling alles in het werk moet stellen om de inflatie verder te doen zakken. “We beginnen het effect van de maatregelen te zien, maar we hebben nog steeds duurzaam hoge rentetarieven nodig”, klonk het. Daarmee hint ze op verdere renteverhogingen.

Meer weten? Lees dan zeker dit stuk.

15.51 – Wall Street opent in het groen

Na zo’n twintig minuten handelen, noteert de Dow Jones 0,15 procent in de plus en wint de S&P500 0,3 procent. De Nasdaq doet er 0,1 procent bij.

15.09 – Bank of America waarschuwt voor een AI-bubbel

Michael Hartnett, strateeg bij Bank of America, herhaalde zijn oproep om Amerikaanse aandelen te verkopen. Volgens hem is er een bubbel in de maak in de AI-sector en zijn de Amerikaanse renteverhogingen nog niet voorbij.

  • Hartnett, die vorig jaar correct voorspelde dat de vrees voor een recessie een verkoopgolf op de aandelenmarkten zou aanwakkeren, adviseert om de S&P500 te verkopen op 4.200 punten, het huidige niveau van de index.

14.13 – UBS: “Goudprijs zal verder stijgen”

De goudprijs zal in de komende maanden nog verder stijgen. Dat verwachten analisten van UBS. 

  • De goudprijs is aan een stevige opmars bezig en noteert dit jaar ruim 7 procent hoger en is op weg om de recordstanden aan te scherpen, aldus de analisten van de Zwitserse bank.
  • UBS ziet 3 belangrijke factoren voor de middellange en lange termijn, die deze visie ondersteunen.
    • Ten eerste zou de vraag van de centrale banken robuust moeten blijven. Vorig jaar was het dertiende opeenvolgende jaar van netto goudaankopen door de grote centrale banken, en het hoogste niveau van jaarlijkse vraag ooit. UBS verwacht dat deze trend door zal zetten, dankzij de toegenomen geopolitieke risico’s en de wens om te diversifiëren.
    • Ten tweede ondersteunt de zwakte van de Amerikaanse dollar de goudprijs. UBS verwacht dat de huidige tegenwind in de dollar zal aanhouden nu er een ommekeer in het rentebeleid van de Federal Reserve aanstaande is.
    • Tenslotte kunnen de stijgende recessierisico’s in de VS ervoor zorgen dat beleggers op zoek gaan naar zogeheten safe havens. 

14.02 – Duitse Dax flirt met recordniveau

De Duitse index Dax noteert momenteel 0,7 procent in de plus op 16.275,94 punten. Daarmee is de Duitse graadmeter goed op weg om de handelsdag op een recordhoogte af te sluiten. Om daarin te slagen mag de index op het einde van dag niet onder 16.159,97 punten duiken.

12.19 – Bel20 kleurt groen

De Eurostoxx50 noteert momenteel 0,8 procent in de plus en de Bel20 wint 0,35 procent.

  • Binnen de Bel20 zijn er weinig bewegers. Aedifca noteert 1,55 procent lager en Ageas boekt een winst van 1,35 procent.
  • Voorts verlaagden Deutsche Bank en Berenberg hun koersdoelen voor KBC. Desondanks wint het bankaandeel 0,2 procent.
  • ING denkt dat een kapitaalverhoging bij Atenor onvermijdbaar is. Momenteel noteert de koers van c 3,25 procent in de plus, na de fikse afstraffing op donderdag.

11.24 – Weer zorgen om Sofina-bedrijf Byju’s

Alpha, een dochter van de Indiase leerapp Byju’s, wordt ervan beschuldigd 500 miljoen dollar aan schulden te hebben verborgen in het kader van de strijd om de controle over het bedrijf voor de rechtbank. Dit blijkt vrijdag uit een artikel van persbureau Bloomberg.

  • De beschuldiging kwam donderdag naar voren tijdens een hoorzitting in Delaware, waar Alpha een rechtszaak aanspant over wie het bedrijf zou moeten controleren. 
  • Kredietverstrekkers beweren dat ze door een wanbetaling eerder dit jaar het recht hebben om hun vertegenwoordiger, Timothy R. Pohl, de leiding te geven.
  • De Belgische holding Sofina heeft een belang van circa 5 procent in Byu’s.
  • Het Indiase leertechnologiebedrijf werd vorig jaar nog onder vuur genomen door de gevreesde analist Fraser Penning.
  • De koers van Sofina reageert niet op het nieuws, wat erop wijst dat beleggers geen grote impact verwachten.

09.55 – Prijs aardgas dondert naar beneden

De prijs van aardgas op de richtinggevende groothandelsmarkt in Amsterdam is gezakt naar zowat 30 euro per megawattuur.

  • Dat is een daling met 25 procent tegenover een week geleden en ruim een halvering tegenover dezelfde periode een jaar geleden.
  • De prijs ligt ook liefst tien keer lager dan de enorme piek van eind augustus vorig jaar, toen prijzen boven 300 euro per megawattuur gehaald werden.
  • De daling van de gasprijs heeft te maken met ruime aanbod aan vloeibaar aardgas (lng) en de volle voorraden die de Europese landen de voorbije maanden aangelegd hebben.

09.10 – Bel20 maakt pas op de plaats

De Bel20-index opent op deze brugdag vrijwel vlak en dobbert rond 3.716 punten.

08.45 – Wall Street sloot hoger

Goeiemorgen! De Amerikaanse beurzen zijn gisteren hoger geëindigd.

  • De S&P 500 steeg 0,9 procent op 4.198,05 punten.
  • De Dow Jones index won 0,3 procent op 33.535,91 punten.
  • De Nasdaq sloot 1,5 procent hoger op 12.688,84 punten.

Beleggers letten op signalen dat de stress over de regionale Amerikaanse banken afneemt en hopen op een deal over het schuldenplafond in Washington. House Speaker Kevin McCarthy liet weten dat het Huis van Afgevaardigden op zijn vroegst al volgende week over een eventuele deal kan stemmen. Ondertussen onderhandelt men door.

Meer