Foto: Belga

Watertoren in Boom loopt leeg na lek: 700.000 liter water tot in kelders van bewoners

De watertoren van Boom is voor een stuk leeggelopen door een kapotte hoofdwaterleiding in de Theodoor Van Rijswijcklaan. Bijna 700.000 liter water stroomde op de straat, tot in de kelders van de bewoners. Er is heel wat schade. De straat blijft voorlopig ook afgesloten voor het verkeer.

Bewoners van de Theodoor Van Rijswijcklaan in Boom zagen gisterenochtend hun straat plots veranderen in een kolkende rivier. "Rond 7 uur kreeg ik telefoon dat er een waterlek was in de straat. Er was een hoofdwaterleiding gesprongen, een buis met een diameter van 30 centimeter", zegt burgemeester Jeroen Baert (N-VA). "Daardoor is er bijna 700.000 liter water van de watertoren naar boven gekomen."

Voor de bewoners was dat uiteraard behoorlijk schrikken. "Ik was om 6.30 uur wakker en zag dat de straat een grote modderrivier was geworden", vertelt Jhonny Van Dam aan Radio2. "We zijn dan de buren wakker gaan maken en we hebben de brandweer gebeld om het lek te komen dichten. Alles in de kelder en de garage stond al onder water. Het was echt kolkend water, er was geen houden aan."

Veel schade

Jhonny is dan ook niet de enige in de straat die schade heeft opgelopen door het waterlek, weet de burgemeester. "Er zijn koelkasten en wasmachines kapot, maar ook een elektrische fiets die niet meer bruikbaar is bijvoorbeeld."

Auto's dreigden ook onder water te lopen. "Het water stond al ter hoogte van de banden", vertelt Jhonny. "Er zijn hier een aantal mensen die een elektrische wagen hebben. We zijn dus iedereen gaan verwittigen dat ze hem konden verzetten."

Daarnaast was er ook schade aan het wegdek zelf. "Er was een vrij groot gat in het voetpad door de opwaartse druk van het water. Op de plek van de leidingbreuk was er ook een groot gat onder het wegdek ontstaan, waardoor het asfalt niet meer stabiel was", zegt de burgemeester. Het wegdek en de waterleiding zijn intussen gemaakt. Door de werken is ook een boom moeten sneuvelen.

Het is hier een heel toffe straat met goede buren. Wie niet getroffen was, is bij anderen gaan helpen

Jhonny Van Dam, bewoner

"Dat is uiteraard niet aangenaam, zeker niet op een feestdag wanneer iedereen andere plannen heeft. Het is een spijtige zaak, maar de hulpdiensten waren wel snel aanwezig om de situatie zo goed mogelijk op te lossen."

Ook de buren hebben elkaar goed geholpen, zegt Jhonny. "Het is hier een heel toffe straat met goede buren. Wie niet getroffen was, is bij anderen gaan helpen." 

Straat nog afgesloten

De straat blijft voorlopig nog even afgesloten voor het verkeer, zoals bussen en schoolgangers, want vlak bij ligt de Provinciaal Technische School. De straat is enkel toegankelijk voor de bewoners zelf. Maandag kijkt de watermaatschappij Pidpa de rioleringen in de omgeving na.

"Wij hebben vernomen dat de hoofdleiding geraakt was door de wortel van een boom in de straat. Die druk is op een bepaald moment te groot geworden en daardoor zou de leiding gesprongen zijn", zegt Jhonny. "Maar wij hebben intussen wel weer gewoon water en het lek is gedicht. Nu is het voort kuisen dus."

Meest gelezen