Themabeeld© Belga

Vooruit wil banken verplichten om spaarrente te verhogen: “Kan niet dat banken woekerwinsten maken op kap van hun klanten”

Vooruit wil banken verplichten hun spaarrente te verhogen. Als  het van Kamerfractieleider Melissa Depraetere afhangt, moet die rentevoet vastgeklikt worden aan de basisrente. “Het kan niet dat rentes bij het aangaan voor een lening vele keren hoger liggen dan rentes die spaarders krijgen op hun rekening”, stelt Depraetere.

jvh
Bron: BELGA

Kamerfractieleider Depraetere reageert daarmee op de aanmaningsbrief die minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) aan bankenfederatie Febelfin heeft gestuurd. Daarin wijst de minister op de toegenomen maatschappelijke druk om de spaarrente op te trekken.  De rente op spaarboekjes is weliswaar een klein beetje gestegen, maar lang niet zoveel als de rentes die de banken tegenwoordig zélf krijgen om hun geld te parkeren bij de Europese Centrale Bank. Door dat verschil maken banken dezer dagen enorme winsten.

Voor Vooruit gaat een brief lang niet ver genoeg. “Minister Van Peteghem mag zoveel brieven schrijven als hij wil, we weten allemaal dat banken daar niet van onder de indruk zijn. De minister moet zelf ingrijpen en banken bij wet verplichten om hun rentes aan elkaar vast te klikken. Het kan niet dat banken woekerwinsten maken op de kap van hun klanten én daarbovenop hun dienstverlening verder afbouwen”, zegt Depraetere.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer