De gemeente Schoten heeft veertien en straks na het uitkomen van hun eieren nog veel meer nieuwe bewoners: oeverzwaluwen.© Dirk Broeckx

Kolonie oeverzwaluwen broedt vlak bij Hoogmolenbrug: aannemer moet berg zand nog twee maanden onaangeroerd laten

Schoten -

Wie de Hoogmolenbrug in Schoten op- of afrijdt, heeft ze mogelijk al zien aan- en afvliegen: zeven koppels oeverzwaluwen hebben hun nesten gemaakt in de steile wand van de hoge berg zand naast de oprit. Die werd daar door een aannemer tijdelijk neergelegd, maar moet er nu tot de jongen zijn uitgevlogen blijven liggen want de oeverzwaluw is beschermd.

Jan Auman

De berg zand, goed zichtbaar in de bochtige oprit van de nieuwe Hoogmolenbrug vlak voor de aansluiting met de Metropoolstraat, werd er door aannemer Willemen Infra natuurlijk niet neergelegd om oeverzwaluwen van dienst te zijn. Het is grondverzet in het kader van de werken voor de aanleg van het industriepark De Metropool tussen Metropoolstraat en Liebiglaan.

De aannemer kreeg zopas een brief van de gemeente dat hij die berg zand daar nog zeker twee maanden onaangeroerd moet laten liggen. De oeverzwaluw, van de drie in ons land voorkomende zwaluwsoorten de minst bekende, is immers een beschermde vogelsoort.

“Hij nestelt zich bij voorkeur in een zelfgemaakt hol in steile oevers langs kronkelende rivieren en heeft eeuwenlang onafhankelijk van mensen geleefd. Daar is de laatste decennia in snel tempo verandering in gekomen door onder meer het rechttrekken van rivieren en de betonnering van de wanden waardoor de oeverzwaluw in onze regio moeilijker nestgelegenheid vindt. Deze berg zand langs het Albertkanaal kwam dan ook als geroepen, net in het voorjaar dan nog wanneer ze broeden”, aldus kenner Gerald Driessens van Natuurpunt.

De gemeente Schoten heeft veertien en straks na het uitkomen van hun eieren nog veel meer nieuwe bewoners: oeverzwaluwen.© Dirk Broeckx

Oeverzwaluwen maken hun ietwat slordig nest minimum een halve meter diep in de steile wand. De broedtijd bedraagt zo’n drie weken. Na het uitkomen van de jongen, zullen die eerst ook nog een poos in het nest verblijven, alvorens de kolonie de hoop zand weer zal verlaten.

Begripvolle bouwheer

Schepen van Milieu Walter Brat (N-VA) vindt het fascinerend dat de zeldzame oeverzwaluw in Schoten is neergestreken en doet er in overleg met het Agentschap Natuur en Bos alles aan om de dieren rustig voor hun nageslacht te laten zorgen.

“We hebben de aannemer een brief gestuurd en die werkt gelukkig voluit mee. Hij heeft een zone afgebakend rondom de berg zand waarbinnen de bouwvakkers de komende maanden niet meer zullen graven. Ik roep ook de Schotenaren en bij uitbreiding alle vogelliefhebbers op om vanop afstand te genieten van dit spektakel en de zandberg al zeker niet te beklimmen. De nesten zouden anders inzakken.”

De hoop zand die er door een aannemer tijdelijk werd neergelegd en die door de opportunistische oeverzwaluwen werd ingepalmd als nestgelegenheid.© koen fasseur

Glenn Van de Walle, die voor Nadine Van den Bosch de terreinen tussen Metropoolstraat en Liebiglaan bouwrijp maakt voor het plaatsen van bedrijvenunits, neemt het sportief op. “Dit leidt gelukkig niet tot vertraging van ons project. We zullen die berg zand later wel opnieuw wegnemen als de vogels letterlijk gaan vliegen zijn. Onze eerste twee van de in totaal vijf voorziene magazijnen worden in september in gebruik genomen”, aldus Van de Walle.

7.000 insecten per dag

De oeverzwaluw is onze kleinste zwaluwsoort. Hij weegt gemiddeld slechts 14 gram en heeft een lengte van 12 tot 13 cm. Zijn kleur is bovenaan dofbruin, onderaan wit met een brede, bruine borstband. Hij heeft een zwak gevorkte staart en verder de typische zwaluwkenmerken: grote mondholte, een kleine snavel en kleine pootjes. Zoals alle zwaluwen vangt hij in de lucht vliegende insecten. Op het menu van één oeverzwaluw staan al gauw 7.000 insecten per dag.

Bij momenten kan het erg druk zijn rond de holtes waarin de zwaluwen hun nest gemaakt hebben.© koen fasseur

© Dirk Broeckx

De oeverzwaluwen vliegen continu insecten aan voor hun jongen.© koen fasseur

© koen fasseur

De berg zand van achteraan gefotografeerd. Op de achtergrond zie je de oprit van de Hoogmolenbrug.© Dirk Broeckx

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Uitgelicht