Wordt olijfolie luxeproduct? Prijs piekt door aanhoudende droogte Spanje

De prijs van Spaanse olijfolie stijgt naar historische recordniveaus. De grote droogte in Spanje is een ramp voor de olijventeelt. De grote vraag: wordt dit door de klimaatverandering het nieuwe normaal?

Waarom is dit belangrijk?

Olijfolie is in de Zuid-Europese keuken een essentieel onderdeel. Als door droogte de oogsten van olijven blijft krimpen, dreigen permanent hoge prijzen en een collectieve verarming.

De cijfers:

  • In Spanje, goed voor ruim 40 procent van de wereldproductie, wordt gevreesd voor minstens een halvering van de productie tegenover wat als een normaal jaar beschouwd wordt, nadat vorig jaar ook al een zware tegenvaller was. De boosdoener is de droogte die al maanden aanhoudt.
  • Experts spreken van een nooit eerder geziene crisis. Het databureau Mintec noteerde een productiedaling met 55 procent in het marketingjaar 2022-2023 en de hoogste groothandelsprijzen ooit voor Spaan
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer