Mediabedrijven DPG Media, RTL Belgium en IPM Group stappen naar de Raad van State tegen verbod op gokreclame

DPG Media, RTL Belgium en IPM Group nemen juridische stappen tegen het verbod op gokreclame, dat normaal gezien vanaf juli 2023 stapsgewijs zal ingaan. Eerder hadden ook al vertegenwoordigers van de sportsector en gokbedrijven aangekondigd dat ze het verbod zouden aanvechten. De Raad van State bevestigt dat ze de afgelopen maanden verschillende vorderingen hebben ontvangen. 

Vanaf juli zal de eerste fase van het verbod op gokreclame ingaan. Reclamespots op televisie, radio en in bioscoopzalen, advertenties op websites, digitale kanalen, sociale mediaplatformen, in tijdschriften of kranten, op affiches op openbare plaatsen en in gepersonaliseerde reclame via post, mail, sms of sociale media zijn vanaf dan verboden.

Dat verbod stuit op protest van mediahuizen DPG Media, RTL Belgium en IMP Group, die nu een vernietigingsverzoek bij de Raad van State hebben neergelegd tegen een aantal bepalingen uit het Besluit. Mediahuis, het bedrijf achter onder andere De Standaard en Het Nieuwsblad, zal geen stappen ondernemen.

De Raad van State bevestigt dat ze van verschillende bedrijven, zowel aan Nederlandstalige als aan Franstalige kant, vernietigings- en schorsingsverzoeken hebben ontvangen. Omdat de behandeling van zo'n vernietigingsverzoek lang kan duren, zijn er ook verschillende schorsingsverzoeken ingediend. Die maken het mogelijk om de uitwerking van het verbod op gokreclame tijdelijk te schorsen, tot de Raad van State zich definitief heeft uitgesproken. 

Sportsponsoring en reclame op truitjes

Na de eerste fase, zal er vanaf 1 januari 2025 ook een verbod volgen op sponsoring in stadions. Banners, affiches, reclamepanelen en spotjes met gokreclame in stadions worden vanaf 1 januari 2025 gebannen uit de stadions. 

Vanaf 2028 zal ook reclame op voetbaltruitjes moeten verdwijnen. Tot dan is reclame wel nog mogelijk, maar met beperkingen. Zo mogen alleen nog logo's met naam te zien zijn, worden de afmetingen van het logo beperkt, en mag het logo ook niet op de voorzijde van de truitjes worden gedrukt.

Eind maart hadden verschillende vertegenwoordigers van de Belgische professionele sportsector al aangekondigd dat ze naar de rechtbank zouden stappen tegen het verbod. Vorige week maakte gokbedrijf Napoleon dan weer bekend dat zij een procedure bij de Raad van State is gestart om het verbod te laten vernietigen. In afwachting stapte Napoleon ook naar de Brusselse kortgedingrechter om de schorsing te vragen van het Besluit, in afwachting van de uitspraak van de Raad van State. 

Meest gelezen