Alleen dorpsgenoot Maggie De Block kan zieke Nicole verder helpen

© jhp

Steeds meer patiënten slaken een noodkreet richting minister Maggie De Block (Open VLD). Ze vragen een verdere terugbetaling van de behandeling voor de immuunziekte ‘immuundeficiëntie’. Onder hen Nicole Verhasselt uit Merchtem. Er zijn petities opgestart.

Joris Herpol

Na een ziekenhuisopname vier jaar geleden kreeg Nicole Verhasselt te horen dat de waarden voor haar immuunsysteem te laag waren. Ze kreeg via een baxter onmiddellijk ‘multigam’, een medicijn om haar ziekte te behandelen.

“Om de vier weken moest ik aan de baxter en ik werd beter”, getuigt ze. “Maar nu kreeg ik telefoon van het ziekenhuis dat de behandeling met multigam - die zo'n 1.400 euro per keer kost - niet meer wordt terugbetaald door de besparingen in de ziekenzorg. Mijn jaarlijkse vergunning voor de medicatie verviel einde maart 2017.”

De gevolgen voor Nicole zijn groot. “Ik weet goed dat ik weer ga hervallen en dat de longartsen niet weten hoe ze mij verder moeten helpen.” Nicole heeft contact opgenomen met lotgenoten in heel Vlaanderen. Die zijn twee petities opgestart die al zo'n 3.000 handtekeningen samen brachten. Nicole schreef ook een brief aan Maggie De Block, die op een steenworp van haar in Merchtem woont.

“Ik hoop echt dat ze de beslissing herziet”, hoopt Nicole. Van het kabinet van De Block kreeg Nicole via mail het standaard-antwoord dat “haar verzoek wordt onderzocht.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen