Radio 2

Wat moet je doen als je een spookrijder tegenkomt?

De kans dat je een spookrijder tegenkomt, is erg klein. Maar wanneer het toch gebeurt, dan is het belangrijk dat je snel reageert en enkele simpele regels volgt. Sofie Lenaerts van de federale politie legt het helder uit in "Kijk uit".

De federale wegpolitie telt jaarlijks 350 tot 400 spookrijders op de Belgische autosnelwegen. Gelukkig veroorzaakt niet elke spookrijdende automobilist een verkeersongeval. Op onze autosnelwegen deden zich tussen 2012 en 2021 in totaal 117 letselongevallen met spookrijders voor.

Sinds 2017 zat het aantal letselongevallen met spookrijders in een dalende lijn -  in 2021 waren er amper nog zes - maar sinds 2022 gaat het weer de verkeerde kant uit. Vorig jaar gebeurden er alleen al op de Vlaamse autosnelwegen zeven ongevallen door spookrijden. Daarbij vielen in totaal 19 slachtoffers, onder wie drie dodelijke, acht zwaar- en acht lichtgewonden.

BEKIJK - Wat moet je doen als je een spookrijder tegenkomt? Bekijk de aflevering van "Kijk uit" (of lees verder onder de video):

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Hoe reageer je als je een spookrijder tegemoet komt?

  • Vertraag en hou uiterst rechts
  • Knipper met je lichten op het moment dat je de spookrijdende auto kruist. Doe dat niet eerder want anders loop je het risico dat de bestuurder panikeert of verblind wordt
  • Bel direct het noodnummer 101. De alarmcentrale stuurt dan een politiewagen om de bestuurder zo snel mogelijk te onderscheppen en stuurt ook een melding naar het verkeerscentrum en de VRT. Onze netten Radio 1, Radio 2, Studio Brussel en MNM onderbreken de uitzendingen dan even om weggebruikers te waarschuwen

Welke informatie geef je aan het noodnummer 101?

  • Gebruik liefst deze structuur: “Ik rijd op (wegnummer) van (naam stad) naar (naam stad) en kom ter hoogte van (naam afrit) of tussen (naam afrit) en (naam afrit) een spookrijder tegen”
  • Bijvoorbeeld: “Ik rijd op de E40 van Leuven naar Brussel en ben net tussen Bertem en Sterrebeek een spookrijder tegengekomen"
  • Weet je wat voor auto het is (merk, kleur,…) en op welke rijstrook hij rijdt? Geef dat dan zeker ook mee

Wie zijn die spookrijders eigenlijk?

Er zijn twee soorten spookrijders. Er zijn bestuurders die opzettelijk in de verkeerde rijrichting rijden om terug te draaien of achteruit te rijden om een file te vermijden of om aan een politiecontrole te ontsnappen. Sommigen doen het zelfs voor de kick, bijvoorbeeld voor een weddenschap. Helaas zijn er ook mensen die op deze manier een wanhoopsdaad proberen te plegen.

Bij bestuurders die onopzettelijk spookrijden, is verstrooidheid of een oriëntatieprobleem vaak de oorzaak of men rijdt onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen. De meeste spookrijders begaan hun fout overigens wanneer het donker is.

Wat als je zélf de spookrijder bent?

Rijd je per ongeluk zelf de autosnelweg in de verkeerde rijrichting op, dan is het belangrijk om te vertragen en je dimlichten en waarschuwingslichten aan te steken. Verhoog in geen geval je snelheid om vlugger bij de volgende afrit te geraken en rij zo dicht mogelijk tegen de middenberm zodat tegenliggers nog een uitwijkmogelijkheid hebben. 

Is er geen tegenligger, dan kan je naar de pechstrook rijden en daar stoppen. Verlaat je auto, ga achter de vangrail met een reflecterend hesje staan en verwittig de politie via het noodnummer 101. Die komt dan ter plaatse en zal je helpen om opnieuw in de juiste rijrichting te rijden. Keer in geen geval zelf om. 

Wat kunnen de gerechtelijke gevolgen zijn ?

Spookrijden is een zware verkeersovertreding of een overtreding in de vierde graad. Als de politie je klist, ben je sowieso je rijbewijs voor 15 dagen kwijt. Daarna word je zonder uitzondering gedagvaard voor de politierechtbank en die kan boetes opleggen van 320 tot 4.000 euro en een rijverbod van 8 dagen tot maar liefst 5 jaar.

Meest gelezen