Zelenski sprak o.a. met Charles Michel die de EU vertegenwoordigt in Japan.

President Zelenski is in Japan voor de G7, druk op Rusland wordt opgevoerd

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is in Hiroshima, Japan, om er deel te nemen aan de G7. Daar heeft hij verschillende gesprekken met "partners en vrienden van Oekraïne". Het is de bedoeling om een brede internationale coalitie te smeden om Oekraïne te steunen in de oorlog tegen Rusland, en om de druk op Moskou op te voeren na de Russische invasie in Oekraïne 15 maanden geleden. 

Vanmorgen landde een Frans regeringsvliegtuig met president Zelenski aan boord op de luchthaven van Hiroshima. Een halve verrassing, want oorspronkelijk zou hij de G7 toespreken via videocall. In Hiroshima vindt de G7 plaats, de vergadering van zeven invloedrijke industrielanden en de Europese Unie. Zelenski heeft er de kans om te praten met verschillende politieke leiders.

"Belangrijke ontmoetingen met partners en vrienden van Oekraïne. Veiligheid en versterkte samenwerking voor onze overwinning. Vrede zal dichterbij komen vandaag", schreef Zelenski op Twitter.

Zelenski zal er veel informele contacten hebben met de leiders van de G7 en andere landen die aanwezig zijn. Ook India, Brazilië, Indonesië, Zuid-Korea, Australië en Vietnam zijn uitgenodigd voor de top, een poging om aarzelende landen meer op de lijn van de G7 te krijgen in gevoelige dossiers als de oorlog in Oekraïne.

Volgens een Europese bron neemt Zelenski zondag ook deel aan twee officiële vergaderingen in Hiroshima: een met enkel de leden van G7 en een andere met de G7 en andere landen. De eerste meeting zou vooral over de oorlog in Oekraïne gaan, de tweede zou breder gaan en focussen op "vrede en stabiliteit".  

Naast de G7 zijn nog andere landen uitgenodigd zoals India en Zuid-Korea, een poging van de G7 om aarzelende landen mee op hun lijn te krijgen  

Zelenski sprak vandaag o.a. met de Indiase premier Narendra Modi. Het was de eerste keer dat beiden elkaar persoonlijk ontmoetten sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak. Zelenski vertelde Modi over het Oekraiënse vredesplan, dat een volledige terugtrekking van de Russische troepen eist vooraleer er verder onderhandeld kan worden. 

De Oekraïense president Zelenski komt aan in Japan voor gesprekken met de leiders van de G7.
2023 Kyodo News

Druk op Rusland

De oorlog in Oekraïne is een belangrijk gespreksonderwerp op de G7. Naar verwachting zal er nieuwe hulp voor Oekraïne worden aangekondigd.

In een eerste verklaring gisteren zei de G7 alvast dat ze er alles aan zullen doen zodat Rusland zijn energievoorraden niet als wapen kan gebruiken tegen de rest van de wereld. In dat verband spreekt de G7 opnieuw over investeringen in gas "als een tijdelijke stap om onafhankelijker te worden van Rusland" voor de energiebevoorrading, tot grote ontevredenheid overigens van klimaatactivisten. "We benadrukken de belangrijke rol van meer leveringen van LNG (vloeibaar gas), en erkennen dat investeringen in de sector gepast kunnen zijn in de huidige context", luidt het in een mededeling.  

We erkennen de rol die vloeibaar gas kan spelen 

Vandaag volgde een nieuwe mededeling om de druk op Rusland op te voeren. "Ruslands brutale oorlog betekent een dreiging voor de hele wereld en gaat in tegen de fundamentele normen, regels en principes van de internationale gemeenschap. We bevestigen onze duurzame steun aan Oekraïne voor zo lang het nodig is om duurzame vrede te brengen", klonk het.  

Intussen vraagt de G7 aan China om de druk op Rusland mee op te voeren om hen de oorlog zo snel mogelijk te laten beëindigen en naar een duurzame vrede te gaan. 

Ruslands brutale oorlog gaat in tegen de fundamentele normen, regels en principes van de internationale gemeenschap 

De G7 in een gezamenlijke mededeling

Zelenski heeft sowieso aparte gesprekken met de Amerikaanse president Joe Biden, de Japanse premier Fumio Kishida en de Franse president Emmanuel Macron.

Volgens de Amerikaanse politieke nieuwswebsite Politico zal Biden na zijn ontmoeting met Zelenski nieuwe militaire steun aan Oekraïne aankondigen. Het zou gaan om een pakket van 375 miljoen dollar (346 miljoen euro), met artilleriegranaten, gepantserde voertuigen en antitankwapens.

Gisteren al raakte bekend dat president Biden het plan steunt om Oekraïense piloten op te leiden om te vliegen met F-16-gevechtsvliegtuigen. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk kondigden gisteren dan weer aan dat ze de handel in Russische diamanten gaan beperken.

Wat is de G7?
De G7 is een vergadering van zeven vooraanstaande industriële staten: Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De Europese Unie neemt ook deel aan de G7, maar is geen op zichzelf staande staat en telt daarom niet mee als lid. Van 1997 tot 2014 maakte ook Rusland deel uit van de groep, waardoor ook een G8 ontstond. Na de annexatie van de Krim door Rusland besloten de andere landen van de G7 om niet meer samen te werken met Rusland.

Zelenski sprak in Hiroshima onder meer met Emmanuel Macron (niet op de foto).
AFP or licensors

Arabische Liga

Gisteren nog maakte Zelenski zijn opwachting op de top van de Arabische Liga in Saudi-Arabië. Hij was er een van de eregasten. In een toespraak vroeg hij de 22 aanwezige Arabische leiders om meer steun voor zijn land.

"Helaas verkozen sommige landen, waaronder leden van de Arabische Liga, "om een oogje dicht te knijpen" voor de "illegale annexatie van Oekraïens grondgebied" en het gevangen nemen van Oekraïners door Rusland", zei Zelenski.

Nieuwe aanvallen op Kiev

Afgelopen nacht zijn opnieuw Russische luchtaanvallen uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat zegt de plaatselijke overheid. Volgens de autoriteiten zijn de aanvallen succesvol afgewend met het luchtafweersysteem boven Kiev.

"Deze nacht heeft de agressor nieuwe drone-aanvallen uitgevoerd", schrijft Serhiy Popko, het hoofd van de civiele en militaire bescherming in Kiev, op de berichtendienst Telegram. "Alle opgemerkte lucht-elementen zijn uitgeschakeld door het luchtafweersysteem van de stad." Geen enkele Russische aanval trof raak, volgens Popko, maar neervallend puin veroorzaakte wel schade in drie wijken en brand op het dak van een residentieel gebouw.

Vannacht zijn ook explosies gehoord op de luchthaven van de havenstad Marioepol, in het oosten van Oekraïne. De stad wordt sinds vorig jaar bezet door Russische troepen.

Meest gelezen