Foto: Luc van Geyte

Bijenautomaat in Lint verkoopt zadenmixen voor bijenvriendelijke bloemen: "Oplossing voor te weinig nectar en stuifmeel, willen dit jaar een vierkante kilometer verkopen"

Wie bijen wil steunen, kan in Lint uit een zogenaamde bijenautomaat een mix met bijenvriendelijke zaden voor bloemen halen. Daarmee kan dan zo'n 4 vierkante meter beplant worden in tuinen en op balkons. Dat is belangrijk omdat er veel minder nectar en stuifmeel is voor de bijen, terwijl die insecten belangrijk zijn voor onze voedselproductie. "De bedoeling is om dit jaar een vierkante kilometer aan bijenvoer te verkopen met de automaat", klinkt het op Wereldbijendag. 

De zogenaamde bijenautomaat in Lint hoopt dit jaar een volledige vierkante kilometer aan bijenvoer te verkopen. Dat laat imker en eigenaar van de automaat Luc van Geyte op Wereldbijendag weten. "Bijen hebben extra zorg nodig nu er veel minder nectar en stuifmeel is, vandaar dat de automaat bestaat", zegt hij. "Hoewel veel mensen wel bloemen in hun tuin hebben staan, hebben bijen vaak nood aan andere, meer wilde soorten."

De bijenautomaat biedt daarvoor een oplossing. "Eigenlijk is het een oude kauwgomautomaat", legt van Geyte uit. "De bedoeling is dat mensen 50 cent in de automaat steken, dan komt er een capsule met een zadenmix uit. Daarmee kan dan zo'n 4 vierkante meter met 10 tot 12 verschillende soorten bijenvriendelijke bloemen gezaaid worden." Dat is belangrijk, omdat bijen niet alleen voor honing zorgen. "Ik denk dat mensen soms te weinig beseffen dat bijen ervoor zorgen dat er voldoende eten in onze winkelrekken ligt."

Foto: Luc van Geyte

De automaat in Lint is al de derde in Vlaanderen, maar in Duitsland staan er nog een stuk meer. "Daar hebben ze er zo'n 200, dus het idee is ook daar ontstaan. Het wordt er geweldig veel gebruikt", vertelt van Geyte. De meeste automaten en zadenmixen komen bovendien ook uit Duitsland. "De winst die ze daar uit de automaten halen geven ze aan de Bee Savers, een organisatie die educatieve workshops geeft over bijen op scholen. Datzelfde doen we ook met onze automaat, al geven we eind mei ook zelf een workshop op de scholen in Lint."

Tuinen en balkons

Het doel? "We zouden dit jaar in totaal erg graag een volledige vierkante kilometer aan bijenvoer hebben verkocht met onze automaat", zegt van Geyte. "Hoe meer bloemen er gezaaid worden, hoe interessanter voor de bijen en ook voor ons." Wie wat bijenvoer wil ophalen, kan dus terecht bij de bijenautomaat op de Albrecht Rodenbachlaan in Lint. "Iedereen is sowieso welkom, de automaat is niet alleen gericht op inwoners. Bovendien is de zadenmix overal te planten: zowel in een tuin als op een balkon, zolang er maar veel zonlicht is!" 

Meest gelezen