Gemeente Sint-Martens-Latem

Opvallend: Sint-Martens-Latem beschermt bomen met hout tegen wegenwerken 

Bomen die risico lopen bij werkzaamheden zullen in Sint-Martens-Latem voortaan beschermd worden. Dat principe uit het bomenbeleidsplan wordt nu voor het eerst toegepast bij de werken in de Koperstraat. "Bomen krijgen niet altijd de kans om oud te worden. Nu hebben we er vertrouwen in dat de bomen zullen overleven", aldus de gemeente. 

De gemeente Sint-Martens-Latem past voor het eerst de maatregelen uit haar bomenbeleidsplan toe die bomen moeten beschermen bij werkzaamheden. De grootschalige werken in de Koperstraat zijn de eerste wegenwerken in eigen beheer sinds de goedkeuring van het beleidsplan. "Bomen krijgen niet altijd de kans om oud te worden omdat ze beschadigd worden bij werken", verklaart de gemeente haar maatregelen. 

Om gepaste maatregelen te bepalen, liet het gemeentebestuur al een bomeneffectenanalyse maken voor de werken van start gingen. "We hebben geleerd dat bomen al in de planfase beschermd moeten worden. Een gecertificeerde bomenverzorger schatte de overlevingskansen van de bomen in. Drie bomen moesten sowieso geveld worden. De andere bomen kunnen slechts overleven als er onder de rijweg gewerkt wordt. Daar zitten weinig wortels." 

Op deze manier stellen we alles in het werk om een kwalitatief bomenbestand te verzekeren, ook voor volgende generaties
Gemeente Sint-Martens-Latem

De conclusies van het rapport leidde tot moeilijke onderhandelingen met nutsmaatschappijen. Die wilden hun leidingen in de onverharde berm van de Koperstraat leggen. Dat zou catastrofaal zijn voor de aanwezige bomen. Uiteindelijk werd een akkoord gevonden. Boomstammen worden beschermd door houten planken en de weg wordt voorzichtig uitgebroken. Als er toch in de berm gewerkt moet worden, zal men een grondzuigwagen inzetten die boomwortels niet beschadigt. Een boomverzorger houdt ook permanent toezicht. 

Beter voorkomen dan genezen

Om alle nutsmaatschappijen beter in te lichten, werden ze al uitgenodigd op de infosessie over "Werken rond bomen". Wie de afspraken schendt moet namelijk een stevige schadevergoeding betalen. Zo werd de totale boomwaarde van de bomen in de Koperstraat bepaald. 

"Momenteel verlopen de werken vlot en hebben we er vertrouwen in dat de bomen zullen overleven. Zo verzekeren we een kwalitatief bomenbestand, ook voor de volgende generaties", aldus Sint-Martens-Latem. 

Meest gelezen