Kwart miljoen in café gepompt, maar toch moeten sluiten wegens te luid

© jve

Het populaire café Pand 18 dreigt voor lange tijd te moeten sluiten. Enkele bewoners van het appartementsblok boven de zaak kregen gelijk in een dossier rond geluidsoverlast. De uitspraak kwam er nadat twee deskundigen in twee aparte dossiers een andere mening toegedaan waren rond de isolatie van de zaak. “Het heeft ons 250.000 euro gekost om alles in orde te krijgen. Wat nu?”, zegt de bazin.

Junior Verbeeke

Linda Doms (59) van café Pand 18 op de Grote Markt zit in zak en as. Na een jarenlange twist over geluidsoverlast met enkele bewoners van het appartementsblok boven haar zaak besloot het hof van beroep in Gent vorige week dat ze haar café tot nader order moet sluiten tot 21 december. Doms trekt naar het Hof van Cassatie, maar dat werkt niet opschortend.

Het vonnis doet wenkbrauwen fronsen, want tussen 2014 en 2016 nam de politie maar liefst 46 geluidsmetingen af. 45 daarvan waren negatief. De bewoners van het appartementsblok eisen dat Doms een ‘box-in-box’ (een extra bouwschil) aanbrengt in haar zaak, wat de rechter in eerste aanleg haar ook oplegde. Maar in een ander dossier rond een installatie van de afzuiging in de zaak raadt een deskundige dan weer aan om dat niet te doen. Kafkaiaans dus, waarbij Doms en haar zaak nu wel de dupe zijn. Het hof van beroep oordeelde nu dat zij de rechtbank van eerste aanleg maar had moeten volgen en daarom moet sluiten.

“Wij zijn ten einde raad”, zegt Doms, bij wie de tranen in de ogen staan. “Ik heb hier zwart op wit een schrijven van de burgemeester dat elke controle tussen 2014 en 2016 negatief was.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen