Thijs Pattyn

Kortemark belooft extra onderzoek naar mogelijke PFAS-vervuiling rond Silvamo-stort

Het gemeentebestuur van Kortemark belooft extra onderzoek en analyses van het putwater bij omwonenden van het Silvamo-stort, nadat er mogelijk sprake is van PFAS-vervuiling. Deskundigen zullen binnenkort ook de vragen van ongeruste bewoners komen beantwoorden. Dat werd bekendgemaakt op de jongste gemeenteraad.

De bestuursmeerderheid van Kortemark heeft tijdens de gemeenteraad deze week uitgebreid toelichting gegeven bij de mogelijke PFAS-vervuiling rond het Silvamo-stort. Die uitleg liet volgens sommigen lang op zich wachten, maar burgemeester Karolien Damman (CD&V) zei dat er bewust wat langer was gewacht om een omstandig antwoord op alle vragen te kunnen geven.

Peilbuizen

Milieuschepen Lynn Vermote (Open VLD) maakte metingen bekend die tot 2021 gebeurd zijn op de terreinen van Silvamo. De aangetroffen metalen kalium, calcium, magnesium, sulfaat, zink en mangaan zitten er boven de milieukwaliteitsnorm voor grondwater. Dit jaar gebeurden in februari bijkomende staalnames. Daaruit blijkt dat de hoeveelheid PFAS in twee peilbuizen minstens 5 keer hoger is dan Europese drinkwaternorm. Maar volgens de Openbare Afvalstoffenmaatschappij zijn deze resultaten niet verontrustend en is de site omgeven door kleigrond, die verspreiding moet voorkomen. Er volgt in elk geval nog extra onderzoek, laat het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid weten.

Kleigrond

"Er is geen reden tot ongerustheid", concludeerde burgemeester Damman op basis van de onderzoeksresultaten. Die uitspraak zette kwaad bloed bij enkele raadsleden van de oppositie. Een lid van de vzw Leefbaar Groot Kortemark verliet duidelijk woedend de zitbanken voor het publiek. Damman herhaalde dat “de risico’s zeer beperkt zijn omwille van de kleigrond” en dat “alles nauwgezet wordt opgevolgd”. Oppositieraadslid Tim Deweerdt (Content) reageerde boos met de stelling dat alle grondwater ooit drinkwater wordt.

Extra onderzoek

Het staat wel vast dat er extra onderzoek komt. Het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid vraagt Silvamo om staalnames te doen uit putwater bij de dichtste putwatergebruikers in de Hooglede- en Amersveldestraat. En deskundigen van het agentschap Zorg en Gezondheid, Logo vzw en de milieu-inspectie komen op 19 juni om 19 uur vragen beantwoorden in OC De Kouter in Kortemark.

Meest gelezen