"Een nieuwe fase van vrede en solidariteit": Syrische president Assad geeft eerste toespraak aan Arabische Liga sinds 2011

De Syrische president Bashar al-Assad hoopt naar eigen zeggen dat zijn terugkeer in de Arabische Liga "een nieuwe fase van vrede en solidariteit inluidt". Dat zei hij in zijn eerste toespraak aan de Liga sinds 2011. Syrië werd twaalf jaar geleden geschorst vanwege de gewelddadige onderdrukking van de volksopstand tegen het regime, maar werd deze maand opnieuw toegelaten.

"Ik hoop dat dit het begin zal betekenen van een nieuwe fase in het gezamenlijke Arabische handelen voor de solidariteit, de vrede in de regio, de ontwikkeling en de welvaart in plaats van oorlog en verwoestingen", zei hij tijdens zijn eerste speech op de top sinds 2011.

12 jaar geleden had de Arabische Liga Syrië geschorst. Met geweld had het regime een aanvankelijk geweldloze opstand onderdrukt. De opstand escaleerde uiteindelijk tot een conflict dat al meer dan 500.000 doden en miljoenen ontheemden heeft geëist. Duizenden critici en oppositieleden werden opgepakt. Velen van hen zijn nog altijd vermist.

Nu is de president opnieuw welkom. Hij kreeg een schijnbaar warm onthaal in Jeddah, de tweede grootste stad van Saudi-Arabië. De Syrische vlag kreeg een prominente plaats in de straten en met een glimlach werd hij begroet door Mohammed bin Salman, de kroonprins van het gastland.

Dat levert een opvallend beeld op, want Saudi-Arabië was lange tijd tegen de terugkeer van het Syrische regime en leverde zelfs wapens aan de Syrische oppositie. "De vijanden van gisteren, zijn de vrienden van vandaag", zei Ibrahim Fraihat, professor internationale conflictoplossing in Doha op de televisiezender Al Jazeera.

Buitenlandse bemoeienissen

Verder hekelde Assad in zijn toespraak buitenlandse inmenging. "Het is belangrijk om interne aangelegenheden over te laten aan de bevolking van het land, aangezien zij deze het beste kunnen regelen", zei hij. De toenadering tussen Arabische gemeenschappen onderling en met de rest van de regio noemde hij "hoopgevend". 

"Elk land moet zijn binnenlandse aangelegenheden zelf aanpakken en we moeten elke bemoeienis van buitenaf verhinderen en alleen hulp bieden als dat van ons gevraagd wordt", zei hij nog.

BEKIJK - De speech van Assad: "We moeten de scheuren binnen de Arabische Liga herstellen":

Videospeler inladen...

Hij haalde ook uit naar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die Syrische rebellen in het noorden van het land heeft gesteund. Hij wees op het "gevaar van het expansionistische Ottomaanse denken dat beïnvloed wordt door de Moslimbroederschap". De broederschap is een fundamentalistische soennitische islamitische politiek-religieuze beweging die door het Syrische regime als een vijand wordt gezien.

"Betreurenswaardige terugkeer"

Niet alle leden van de Liga stonden te springen voor Assads terugkeer. De emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani stapte de zaal uit, net voor Assad aan zijn speech begon. Het land was ook niet aanwezig op de bijeenkomst in Caïro toen er gestemd voor het opnieuw toetreden in de Arabische Liga.

Ook van Syrische vluchtelingen, critici en opposanten kwam er de afgelopen weken veel kritiek. "Een betreurenswaardige goedkeuring van zijn gruwelijke misdaden tegen het Syrische volk", klonk het bij de Syrische Oppositie Coalitie.

In de rebellengebieden in het noorden van Syrië waren verschillende protesten. Honderden Syriërs betoogden tegen zijn deelname. In de stad Azaz, die onder controle staat van pro-Turkse rebellen, riepen betogers "het volk wil de val van het regime". Dat was ook de voornaamste slogan tijdens de betogingen in 2011.

Wat is de Arabische Liga?

De Arabische Liga werd in maart 1945 opgericht in de Egyptische hoofdstad Caïro, waar haar hoofdkwartier nog altijd gevestigd is. De Arabische Liga stelt zich als doel opnieuw meer eenheid in de Arabische wereld te krijgen en de  gemeenschappelijke belangen te behartigen. 

De Arabische Liga is uitgegroeid tot een belangrijke regionale organisatie van 22 landen. Het zijn Algerije, Bahrein, de Comoren, Djibouti, Egypte, Irak, Jemen, Jordanië, Koeweit, Libanon, Libië, Marokko, Mauretanië, Oman, Palestijnse gebieden, Qatar, Saudi-Arabië, Soedan, Somalië, Syrië, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Meest gelezen