© BELGA

Sofia Costoulas wint van Lara Salden en boekt eerste profzege

De 16-jarige Sofia Costoulas heeft het 25.000 dollartoernooi gewonnen in het Oostenrijkse Feld am See. In de finale versloeg ze haar gouwgenoot Lara Salden met 6-3 en 6-1.

Johan Mulders

Een Limburgse finale, mooier kon niet. Beide dames speelden overigens nog nooit tegen elkaar. In haar nog jonge carrière speelde Costoulas (WTA 326) al vier finales maar winnen kon ze nog niet. Nu heeft ze de ban gebroken met een eerste profzege. In het dubbel heeft ze wel al een titel op haar palmares staan.

De 24-jarige Lara Salden (WTA 762) heeft in het verleden al zes enkeltoernooien gewonnen, allemaal 15.000 dollar. Vorig jaar zette ze een punt achter haar internationale carrière maar dit jaar begon het weer te kriebelen. Sinds haar comeback speelde ze drie 15.000 dollartoernooien. Twee keer haalde ze de halve finale en vorige week de finale. Deze week kreeg ze een plaats op de hoofdtabel in Feld am See en ze haalde meteen finale. Zo versloeg ze in de halve finale de Hongaarse Jani Reka Luca (WTA 147). Een serieuze opsteker.

Beide dames doen een goede zaak voor hun ranking. Costoulas duikt de top 300 binnen en rukt op naar plaats 288 wellicht. Ze wil dit jaar de kwalificaties spelen van een grandslam en dat doel komt steeds dichter bij. Costoulas zou volgende maand nog aan Roland Garros kunnen deelnemen bij de juniores maar daar past ze voor. Ze zet alles op haar profcarrière.

Salden schuift ongeveer 170 plaatsen op naar WTA 590. Voor haar zege ontving Costoulas 3.935 dollar en Salden 2.107 dollar.