Wagner-topman Prigozjin claimt controle over felbevochten stad Bachmoet, Oekraïne ontkent

Jevgeni Prigozjin, de topman van de Russische huurlingengroep Wagner, claimt dat zijn troepen de stad Bachmoet volledig onder controle hebben. In en rond de stad wordt al maanden hevig gevochten. Het Russische ministerie van Defensie staat de Wagner-leider bij en president Poetin deelt zelfs felicitaties uit, de Oekraïense legerleiding spreekt het bericht tegen. Wel klinkt het bij het Oekraïense ministerie van Defensie dat de situatie lastig is en dat de troepen in het defensief zitten.

Bachmoet, een stad in het oosten van Oekraïne, is al maandenlang de plaats aan het front waar het hevigst gevochten wordt. Niet alleen het Russische leger is er actief, ook de Wagner-groep heeft er veel manschappen. Zowel Russen als Oekraïners hebben er zware verliezen geleden, zonder veel beweging aan de frontlijn.

Bij de Russen bleek er de voorbije weken ook veel ongenoegen tussen Wagner en het officiële Russische leger. Wagner-topman Prigozjin haalde in zijn video's op Telegram zwaar uit naar de legerleiding, die hij onder meer verweet te weinig munitie te leveren.

Nu zegt Prigozjin dus dat de stad volledig veroverd is. Hij doet die uitspraak in een video waarbij hij omringd is door een groep Wagner-soldaten met Russische vlaggen. Op de achtergrond zijn kapotgeschoten gebouwen te zien. Volgens de Wagner-topman zullen ze de controle over de stad op 25 mei overdragen aan het Russische leger.

Het Russische ministerie van Defensie bevestigt de claim, en de Russische president Vladimir Poetin heeft de soldaten al gefeliciteerd. De Oekraïense legerleiding daarentegen zegt dat er nog steeds gevochten wordt. Al wordt wel erkend dat de situatie moeilijk is. De voorbije dagen kwamen er vanuit Oekraïne net berichten dat ze opnieuw vooruitgang aan het boeken waren in Bachmoet. 

FOTO: Satellietbeelden tonen dat de schade in Bachmoet enorm is

Meest gelezen