Bij deze banken brengt je spaargeld het meeste op: “Je merkt dat de Belg er nog afkerig tegenover staat”

Met een brief aan de bankensector vergroot financiënminister Van Peteghem de druk om de rente op het spaarboekje op te trekken. Wie zoekt, vindt vandaag echter al kleinere onlinespelers met spaarrentes die wel zeven keer hoger liggen dan die van de klassieke grootbanken. Onze experts wijzen u de weg.

Ruben Steegen

Hoewel de Europese Centrale Bank (ECB) nu al maandenlang de ene na de andere renteverhoging doorvoert, plukt de gemiddelde spaarder daar amper de vruchten van. Terwijl lenen steeds duurder wordt, laten de Belgische (groot)banken de rente op het geliefde spaarboekje niet of nauwelijks mee stijgen. “Een regelrechte schande”, vindt econoom Paul De Grauwe. Ook gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank liet al verstaan dat de rente op spaarrekeningen in ons land te laag ligt.

LEES OOK. STANDPUNT. De concurrentie tussen de banken werkt niet. De jackpot bij een eensgezind beleid is te aanlokkelijk

Deze week mengde ook de politiek zich in het debat. Met een aanmaningsbrief aan sectorfederatie Febelfin heeft minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) de grootbanken gewezen op de toegenomen druk van de burgers om de spaarrentes mee te laten stijgen. “Uiteraard is de rentevoet op deposito’s het resultaat van commerciële beslissingen door de individuele kredietinstellingen. Toch stel ik vast dat bij veel burgers het sentiment leeft dat het nu vooral de banken zijn die extra winsten boeken, ten koste van de vergoeding die de spaarders genieten op de deposito’s die ze ter beschikking stellen”, zo liet Van Peteghem aan de banken weten, in de hoop dat ze nu eindelijk in gang schieten.

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open Vld) wil nog een stap verder gaan en schuift als “ultiem middel” een verhoging van de wettelijke minimumrente door. Nu bedraagt die 0,11 procent.

Zevenvoud

Financieel expert Brecht Coene van Spaargids.be raadt spaarders aan om niet op eventuele verplichte renteverhogingen te wachten. “Als je zoekt, vind je online nu al rekeningen met spaarrentes die tot zeven keer hoger liggen dan bij de klassieke grootbanken”, legt Coene uit.

LEES OOK. “Schandalig” groot verschil tussen rente op spaarboekje en woonlening: “De banken misbruiken hun macht terwijl ze miljarden verdienen”

Wie zijn geld bij de Spaanse Santander Consumer Bank parkeert, krijgt na een jaar bijvoorbeeld 1,75 procent rente uitgekeerd. Dat is zeven keer meer dan de 0,25 procent rente die BNP Paribas Fortis geeft op haar gewone spaarrekening. Ook andere minder bekende spelers als Medirect, NIBC Direct, Aion en Keytrade bieden formules aan die een pak interessanter ogen dan het klassieke aanbod.

“Het loont vandaag meer dan ooit om te vergelijken”, beaamt financieel expert Stefan Willems uit Pelt, bezieler van spaarvarkens.be. “De rente van de ECB heeft jarenlang historisch laag gestaan waardoor de verschillen tussen de banken minimaal waren en het eigenlijk niet loonde om je spaargeld te verplaatsen. Dat is vandaag heel duidelijk wel het geval. Wie 10.000 euro spaargeld wegzet, houdt bij een renteverschil van 1,5 procent na een jaar al 150 euro extra over. Zonder dat je daar iets voor moet doen.”

Angst voor online

Stefan Willems© Dirk Vertommen

Toch waagt slechts een minderheid van de Belgen de overstap naar onlinespelers. “Je merkt dat de Belg nog afkerig staat tegenover banken die puur online services aanbieden, zonder een fysiek net van kantoren”, zegt Willems. “Dat boezemt veel spaarders angst in. Ze vertrouwen het niet, maar zolang je kiest voor een financiële instelling die valt onder de Europese depositogarantie (alle banken in onze top 10, nvdr.) is je spaargeld beschermd tot 100.000 euro. De overheid dekt het risico dus af.”

Kanttekening is wel dat klanten in het geval van een faillissement van Santander, NBIC en Keytrade bij de garantiefondsen in respectievelijk Spanje, Nederland en Frankrijk moeten gaan aankloppen. Die drie banken hebben immers geen Belgische zetel.

LEES OOK. Politieke druk op banken om de rente op spaarboekjes op te trekken wordt opgevoerd

Of en wanneer de grootbanken hun spaarrente eindelijk gaan optrekken, is moeilijk te voorspellen. Coene merkt op dat de grootbanken de voorbije maanden overigens niet helemaal hebben stilgezeten. “Er is wel wat beweging geweest, maar dat doen ze dan door oude, minder populaire spaarrekeningen onder het stof vandaan te halen. Zo heeft BNP Paribas Fortis nu de Spaarrekening Plus met een totale rente van 1,25 procent. Dat is niet slecht, maar op hun gewone spaarrekening geven ze nog altijd maar 0,25 procent rente. Argenta en ING hebben iets gelijkaardig gedaan. Als klant moet je dan al heel bewust je spaargeld gaan verplaatsen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER