© Bart Borgerhoff

Bocholt wint eerste titelfinale van Hubo Handbal en staat op één zege van een derde triple

Sezoens Achilles Bocholt kan zijn vijfde Belgische titel al ruiken. De Damburgers wonnen zaterdag op het veld van Hubo Handbal de eerste wedstrijd in de titelfinale (26-31). Zaterdag kunnen ze voor eigen publiek de kroon op het werk zetten.

Het was Winters die de bezoekers in de eerste vijf minuten op sleeptouw nam. Met drie doelpunten loodste hij zijn team naar een comfortabele 1-5-voorsprong. De eerste confrontatie tussen Hubo Handbal en Bocholt leek even een saaie bedoening te worden, maar na goed tien minuten kwam de thuisploeg onder stoom. Plots werd voorin de vrije man gevonden en in de verdediging stond een stevig blok. Met Carvalhais, Bertels en Devisch aan het kanon kwam er dan toch de aansluiting.

Hubo Handbal zorgde zelfs voor de gelijkmaker maar met de rust in zicht trok toch weer Bocholt het laken naar zich toe. Het overwicht vertaalde zich in een 13-16-score aan de rust. En het verschil liep na de pauze al snel op naar vijf doelpunten. Maar de thuisploeg weigerde de handdoek in de ring te gooien. De hoekspelers Di Giacomo en Heeren maakten er terug een wedstrijd van. Het verschil werd gehalveerd maar de echte aansluiting kwam er dit keer niet. In de slotminuten gooiden Claessens, Spooren en De Beule voor Bocholt de beste troeven op tafel: 26-31.

We hebben onze start gemist en dus moesten we de hele wedstrijd achter de feiten aanhollen

Peter Portengen, coach Hubo Handbal

Derde triple

Achilles Bocholt pakte in 2017 en 2019 de triple en het ziet ernaar uit dat de Damburgers ook in 2023 de BENE-League, het Belgisch kampioenschap én de beker van België zullen winnen. “Toch maar de voetjes op de grond houden”, waarschuwt kapitein Roel Valkenborgh meteen. “Vijftig procent van het werk is geleverd, de andere helft belooft nog zwaar te worden. Ik geloof niet dat Hubo Handbal zich bij de feiten gaat neerleggen.”

“Dat zijn we inderdaad niet van plan”, countert Hubo-coach Portengen. “Ik vond ons best wel een goede wedstrijd spelen. Jammer van de gemiste start waardoor we eigenlijk de hele wedstrijd achter de feiten aanhollen. Maar weggespeeld werden we zeker niet. Kopjes leegmaken en starten met de voorbereiding op dat tweede duel.”

Blauwe kaart

Deze Hubo Handbal - Bocholt was zeker geen hoogstaande finale. Spannend was het bij momenten best wel. Smet op de wedstrijd was het akkefietje in de laatste minuut tussen Hubo-speler Nuno Carvalhais en een aantal verdedigers van Bocholt. Het leverde Carvalhais een blauwe kaart op en de kans dat hij het tweede duel in de deze titelstrijd mist is reëel. Ook coach Portengen mocht in die laatste minuut naar het strafbankje.

HUBO HANDBAL: Di Giacomo 3, Heeren 4, Carvalhais 6, Devisch 1, Rodado 1, Bertels 2, Vanhove, Marchal 3, F. Glesner, Gevers, Merken, C. Glesner 5, Baart, Boiten, Schellingen 1, Siraut.

BOCHOLT: Leroy, Gijbels, Tielen, Winters 7, Jaeken, Spooren 6, Valkenborgh 2, Lamers, Driesen 3, Roelants, J. Ceyssens, Claessens 6, D’hanis 3, Strauven, De Beule 4, Doms.