Prinses Elisabeth (l) scherpte in maart haar vaardigheden aan.
Belgian Defence en Belgian Royal Palace/Twitter

Royals op zondag - Prinses Elisabeth oefent met nieuw wapen en prinses Ariane studeert na zomer in Italiaans sprookjeskasteel

Carole Middleton verkoopt haar bedrijf in feestartikelen. Prinses Elisabeth geeft een stukje zomervakantie op voor een militair kamp. Geen Ingrid Alexandra op de nationale feestdag, het is Molly die Sverre Magnus flankeert. Prinses Ariane kiest voor studies in Italië. En een nachtje cel voor de man die rond het huis van prins Harry sloop. Op zondag varen we in het kielzog van de royals met een overzicht van het kleine en grote nieuws. 

Afscheid van een familiebedrijf

Party Pieces Holding, die in 1987 door Carole en Michael Middleton werd opgericht, is na een faillissement via een gerechtelijk akkoord verkocht. Het bedrijf maakte van de ouders van de Britse prinses Catherine "Kate" miljonairs.

Zoals zoveel ondernemingen leed Party Pieces verliezen tijdens de coronacrisis door de beperkingen rond samenkomsten. Het bedrijf verkocht gepersonaliseerde geschenken en allerhande feestartikelen online, gaande van ballonnen tot verkleedkleren voor kinderen. 

(op de Instagrampagina van Party Pieces prijkte Carole regelmatig)

Carole en Michael Middleton keerden in 1987 terug naar het Verenigd Koninkrijk na drie jaar te hebben doorgebracht in Jordanië. Zij was stewardess, hij manager bij een internationale luchthaven. "Ik had het gevoel nog niets bereikt te hebben. Ik was getrouwd op mijn 25e, kreeg Catherine op mijn 26e, ...", zegt Carole over die beginperiode in een zeldzaam interview vijf jaar geleden.

Dus besloten ze een bedrijfje op te richten waarin later ook de kinderen stapten. Zij groeiden immers op in en met de winkel. Kate stond ooit model voor een van de catalogussen en Pippa schreef voor de blog.

Vóór corona liepen er wekelijks 4.000 bestellingen binnen. Ik heb nog tonnen ideeën, verklapte Carole toen. Aan stoppen dacht ze absoluut niet.  

Carole en Michael waren er ook bij op de uitvaart van koningin Elizabeth II en de kroning van koning Charles III. De discrete schoonouders van prins William worden erg gewaardeerd door de koninklijke familie. 

Op de kroning aanwezig waren de ouders, zus en broer van Kate: Carole, Michael, Pippa en James Middleton.
John Rainford/Cover Images

Geen lange zomervakantie voor Elisabeth

Prinses Elisabeth zal deze zomer opnieuw deelnemen aan een kamp van de Koninklijke Militaire School, meldt het Belgische paleis. "Als voorbereiding hierop volgde ze in maart een inhaalweekend in Leopoldsburg", klinkt het. Het inhaalweekend diende om haar vaardigheden op te frissen en om te oefenen met een nieuw aanvalswapen, de SCAR (Special Operations Forces Combat Assault Rifle).

Belgian Defence en Belgian Royal Palace/Twitter

Elisabeth (21) volgde eerder een opleidingsjaar aan de Koninklijke Militaire School, een traditie binnen de koninklijke familie. Als toekomstige koningin wordt Elisabeth ooit opperbevelhebber van het leger.

Vorig jaar in juli rondde de prinses ook al op vrijwillige basis een militair zomerkamp in Aarlen af. Het paleis en Defensie verspreidden toen een filmpje waarin te zien was hoe Elisabeth haar team orders gaf. Elisabeth ruilde haar uniform die maand slechts even in voor een jurk, om aanwezig te zijn op de nationale feestdag. Na afloop van de festiviteiten voor 21 juli keerde ze gewoon terug naar haar kamp. 

BEKIJK - Het vorige zomerkamp met de orders van Elisabeth:

Videospeler inladen...

Noorse nationale feestdag met Molly

De Noren hebben er hun nationale feestdag op zitten. Woensdag zwaaiden kroonprins Haakon, zijn vrouw Mette-Marit en hun zoon Sverre Magnus naar een passerende kinderoptocht in hun woonplaats Skaugum. Daarna voegden ze zich bij koning Harald en koningin Sonja in hoofdstad Oslo. Harald mocht deze week het ziekenhuis verlaten waar hij was opgenomen met een infectie.

Het hele land staat op 17 mei stil bij het tekenen van de grondwet in 1814. Heel wat Noren halen dan hun traditionele kleren uit de kast, net als Haakon en Mette-Marit.

Sverre Magnus koos voor een donker maatpak en nam hond Molly Fiskebolle mee. Zijn zus en troonopvolgster Ingrid Alexandra was er niet bij, maar zij had een prima excuus: ze ontbrak vanwege de Russetid, waarmee leerlingen in Noorwegen uitgebreid het einde van hun middelbareschooltijd vieren. 

Belga/Mischa SchoemakerDPPA
Haakon, Sverre Magnus, Mette-Marit, Sonja en Harald op het koninklijke balkon van Oslo.
Belga/Mischa Schoemaker

Ariane vervolledigt middelbaar in Italië

De Nederlandse prinses Ariane gaat na de zomer naar school in Italië. De jongste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaat naar het United World College (UWC) Adriatic in de buurt van Triëst. De 16-jarige Ariane zit nu nog op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. 

Prinses Ariane (l) met zus prinses Amalia.
© Anneke Janssen

Op Koningsdag eind april had Ariane al laten weten dat zij niet zus prinses Alexia zou volgen. "Ik ga niet mijn zus achterna naar Wales, nee", antwoordde Ariane toen op de vraag van een verslaggever van RTL Nieuws. Alexia zit ook op een UWC-kostschool maar in Wales, net als de Spaanse kroonprinses Leonor.

Ariane kiest dus voor een internaat in het noordoosten van Italië dat haar zal voorbereiden op universitaire studies. Net als in Wales prijkt op de campus een sprookjesachtig kasteel. En dat op een rots aan de kust van de Adriatische Zee, niet ver van de Sloveense grens. Het inschrijvingsgeld (voor 2 jaar opleiding) zou zo'n 46.000 euro bedragen.

BEKIJK - Een promotiefilmpje van de school met adembenemend uitzicht:

Man opgepakt aan huis Harry en Meghan

In Californië heeft de politie een 29-jarige man opgepakt in de buurt van de villa van de Britse prins Harry en zijn gezin. Het was een medewerker van het koppel die de man in het holst van de nacht kliste aan de dienstingang. 

Eerst werd de man beschuldigd van stalking, maar die aanklacht is afgezwakt naar sluipverkeer. De beschuldigde verbleef kort in de cel en werd vrijgelaten na het betalen van een borgsom van 2.300 euro.

Het onderzoek is lopende. Het is onduidelijk of Harry, zijn vrouw Meghan en/of andere gezinsleden thuis waren die bewuste nacht.

Het is niet de eerste keer dat de politie aan het huis in Montecito moet tussenkomen. Rond kerst 2020 probeerde een man de residentie ook al binnen te dringen. Op een andere, voormalige verblijfplaats van Harry en Meghan werd dan weer het hekwerk door onbekenden doorgeknipt.

In januari kampte Montecito, de thuis van heel wat beroemdheden, nog met overstromingen en moesten inwoners worden geëvacueerd.

Meest gelezen