Het zonovergoten terras van Salon de thé Claude: een binnenpleintje met zicht op het salon.© Jeroen Hanselaer

Vlaaikensgang heeft concurrentie: dit verborgen steegje leidt naar charmant theehuis

De overbekende Vlaaikensgang met zijn Sir Anthony Van Dijck, ’t Hofke, Estro Armonico en Tazu heeft er een concurrent bij. Aan de andere kant van de Groenplaats verbergt een trapgevel in de Groendalstraat een steegje dat leidt naar Salon de thé Claude.

red

Het winkelwandelgebied Wilde Zee lag altijd al verscholen tussen de drukke Huidevettersstraat en de Lombardenstraat, de Schoenmarkt en de Oudaan. Maar het kan nog meer verborgen. Want achter een van de oudste gebouwen van de Groendalstraat, zelf de verbinding tussen de Huidevettersstraat en het centraal pleintje in de Wilde Zee, bevindt zich een minuscuul steegje achter voordeur nummer 18.

Aan het eind van een kronkelend steegje staat Brigitte Segal klaar om je vorstelijk te ontvangen.© Jeroen Hanselaer

Het steegje is amper breder dan een voordeur, maar na enkele stappen valt de zon er in volle glorie bovenop. Het kronkelt verder naar een ijzeren poortje, waarachter een zonovergoten binnenpleintje schuilt.

Negen tafeltjes krijgen natuurlijke schaduw van een weelderige klimop, een rododendron en een beuk. Meer moet dat niet zijn om de Provence binnen te laten. Ik had ook Toscane, Sevilla of Split kunnen schrijven, maar Dalida, Piaf, Brassens en Bécaud voeren je er naar Franse oorden, of je nu wil of niet.

Weelderig eclectisch

Het hart van de zaak: chef Nils, eigenaar Claude en maître Brigitte.© Jeroen Hanselaer

Natuurlijk is er ook een binnenruimte aan Salon de thé Claude. Die is even weelderig als het gelijknamige salon op het Hendrik Conscienceplein. “Het is ons derde adres”, vertelt Claude de Burie, die zeventien jaar geleden een acteerscarrière zag eindigen. Hij gaf zich amper tijd om te treuren en stortte zich op zijn tweede passie, de horeca. “Kleinschalig op ons eerste adresje, in de Scheldestraat. Maar naast het gebrek aan ruimte zag ik snel in dat een zaak als deze – met ontbijt, lunch en afternoon tea - geen plaats had op het Zuid, dat toen een avondplek was.”

Het Hendrik Conscienceplein werd een prima alternatief, “maar ik heb het plein zien veranderen”, bekent De Burie. “Het werd lawaaierig, zeker ’s nachts. In de lockdown stootte ik tijdens een wandeling op deze parel. Het zag er erg vermoeid uit, maar we geloofden erin. Maître Brigitte Segal en chef Nils De Wetter toonden zich het ware hart van de zaak, want ook zij hebben anderhalve maand op deze werf gewerkt.”

“Ik wil meer bieden dan een salon”, zegt Claude. “Voor onze gasten moet het voelen alsof ze in hun eigen huiskamer zitten.”© Jeroen Hanselaer

“Het resultaat is zeer eclectisch. Zoals in het vorige salon heb ik mijn ervaring, in alles wat ik in binnen- en buitenland heb opgepikt, laten meespreken”, vertelt Claude.

Niet alleen het oog wil wat. “De zaak rust op drie pijlers: een groot ontbijt, een lunch met salades, broodjes, warm eten en elke dag een suggestie uit de verse keuken van Nils.” Daarmee toont Claude dat zijn zaak meer is dan een theesalon.

Maar in de namiddag doet de zaak zijn naam alle eer aan, dan vieren de gebakjes van Del Rey hoogtij. Je kan een Lazy Afternoon Tea kiezen, dat is een middag met thee, koffie, sandwiches, scones, cream, jam en taartjes (40 euro pp.). Voor kleinere goestingskes is er de Cream Tea (14 euro pp.), een potje thee of koffie met drie huisgemaakte scones, crème en jam.

© Jeroen Hanselaer

Claude De Burie in zijn theesalon.© Jeroen Hanselaer

INFO

Groendalstraat 18, 2000 Antwerpen, www.salondetheclaude.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER