Links: soldaten in Bachmoet. Rechts: soldaat Byker ging in januari naar het front bij Bachmoet.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: soldaten in Bachmoet. Rechts: soldaat Byker ging in januari naar het front bij Bachmoet. © AFP / Privefoto

Het dagboek van soldaat Byker (34) in Bachmoet: “We doden ze, maar er komen steeds nieuwe”

Bachmoet is mogelijk gevallen. Dankzij Rostyslav Likhach (34, roepnaam Byker) weten we nu hoe die strijd er echt aan toeging. De Oekraïense soldaat heeft een dochter van vier maanden wanneer hij begin dit jaar naar het front bij Bachmoet moet. Dit is het dagboek dat hij in die periode schrijft, vaak met bevroren vingers. Byker beschrijft hoe een simpele spijker zijn leven redt, hoe hij zijn zwaargewonde makkers verzorgt en hoe een explosie in een kelder hem deed stotteren. “Dit zouden de mensen in het vredige Europa moeten zien.”

18 reacties

  • Andre van deun

    12 maanden geleden
    De Russen slachtofferen zoveel jonge en minder jonge mensen, die anders economisch de top zijn voor het land. Op termijn gaat de economie eraan ten onder, en dat duurt niet echt lang, want tijdens deze oorlog zijn er al tekenen van economisch verval. Met andere woorden, ze graven hun eigen put.
  • Luc Van der Elst

    12 maanden geleden
    Altijd iemands vader, altijd iemands kind….
  • Lisette Theunis

    12 maanden geleden
    Geert Van den Berghe- De hemel is n.m.l. hier op de aarde, tot dat de mens er de hel van maakte..
  • Geert Van den Berghe

    12 maanden geleden
    Ik kan dit echt niet begrijpen dat dit anno 2023 nog mogelijk is. Er lopen echt geschifte 'mensen' rond op de wereld. We zouden voor iedereen de hemel op aarde kunnen creëren. Maar nu is dit enkel voor een kleine elite weggelegd blijkbaar die anderen het licht in de ogen niet gunnen.
  • Arthur Van der Vieren

    12 maanden geleden
    De waanzin mag nu wel stoppen. Er is no nooit een land in geslaagd om een ander land in te nemen en er ook te blijven . Dat leert de geschiedenis toch . Helaas zijn er steeds tirans die er helaas anders over denken .