CHECK - Neen, dit is geen beeld van verdwenen vliegtuig Malaysia Airlines

Op sociale media gaat een beeld viraal waarop het vermiste vliegtuig van vlucht MH370 van Malaysia Airlines te zien zou zijn. Maar dat klopt niet: het wrak van het vliegtuig is nog steeds niet teruggevonden. Wel zichtbaar op de foto: een vliegtuig dat bewust op de bodem van de Rode Zee werd neergelegd om het zeeleven te bevorderen.

In het kort: Op sociale media circuleert een beeld van een gezonken vliegtuig. Het zou gaan om het toestel van vlucht MH370 van Malaysia Airlines dat negen jaar geleden verdween, mogelijk in de buurt van Zuidoost-Azië. 

Klopt dit? Neen, speurders vonden het verdwenen toestel van Malaysia Airlines nog niet terug. Het beeld toont een vliegtuig dat in 2019 bewust op de bodem van de Rode Zee bij Jordanië werd neergelegd om het zeeleven een duwtje in de rug te geven. Het toestel is vandaag populair bij duikers. Over de verdwijning van vlucht MH370 doen al jaren heel wat theorieën de ronde. Maar het wrak is tot nu toe niet gevonden. 

“Het vliegtuig van Malaysian Airlines MH370 dat 9 jaar geleden verdween, is gevonden onder de oceaan zonder menselijk skelet. Het vliegtuig had 239 passagiers aan boord”, klinkt het in het Engels in het bijschrift van de foto van een gezonken vliegtuig. 

Op Twitter werd het bericht - dat boven een foto van een in zee liggend vliegtuig met beschadigde neus staat - al meer dan 36 miljoen keer bekeken. Ook op Facebook en TikTok doet het beeld de ronde. 

Bron: Twitter

Maar: het verhaal klopt niet. Het vliegtuig van vlucht MH370 is sinds 2014 vermist en werd nog niet teruggevonden. Op de foto is dus een ander vliegtuig te zien.

Na een omgekeerde zoektocht via Google Lens zien we dat de foto eigenlijk een beeld is uit een video van Deep Blue Dive Center, een duikclub in de Jordaanse stad Aqaba. De duikclub zegt zelf verbaasd te zijn over de commotie die de video teweegbracht. “Dit is gewoon een gesloopt vliegtuig dat vroeger op de luchthaven hier in Aqaba stond”, zegt de duikclub. “Het werd geplaatst in een gebied zonder koralen om de terugkeer van het zeeleven aan te moedigen.”

Bron: tikTok

Ook het Coral Garden Diving Center, een andere duikclub in Aqaba, legt op haar website uit dat het vliegtuig in 2019 bewust op de bodem van de zee werd neergelegd om te dienen als kunstmatig rif. Het Jordaanse toerismebureau maakt online reclame voor het ecotoerisme-project.

Vandaag trekt het toestel op de bodem van de Rode Zee – het gaat meer precies om een oud Lockheed Martin L1011 Tristar- toestel – vooral nieuwsgierige duikers en onderwaterfotografen aan. Dat is ook de reden waarom de duikclub de video online plaatste.

Videospeler inladen...

Wat gebeurde dan wel met MH370?

Vlucht MH370 vertrok op 8 maart 2014 vanuit de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Beijing, maar verdween boven Vietnamese wateren van de radar. Sindsdien werden enkel brokstukken teruggevonden, maar nooit het volledige vliegtuig. Er zaten 239 passagiers aan boord.

De verdwijning van het toestel is een van de grootste raadselen uit de recente luchtvaartgeschiedenis. Sindsdien werden heel wat theorieën verzonnen om de verdwijning te verklaren. Het vliegtuig zou zijn opgeslokt door een zwart gat, neergehaald door Amerika, geland in India, of verdwenen in een ‘Aziatische Bermudadriehoek’. 

Bron: Deep Blue Dive Center

Andere theorieën spreken over een scenario waarbij zuurstof uit het toestel ontsnapte en alle inzittenden bewusteloos raakten. Vervolgens zou het toestel op automatische piloot over de Indische Oceaan gevlogen zijn naar het zuiden, tot de brandstof op was, en het in zee stortte. Maar bewijzen daarvoor zijn er voorlopig niet.

Het beeld van het gezonken vliegtuig in de Rode Zee werd inmiddels het onderwerp van meerdere factchecks. Ook pers- en nieuwsdiensten AFP en Reuters benadrukken dat het niet om het vermiste toestel van Malaysia Airlines gaat.  

Veel complottheorieën

Over het verdwijnen van vlucht MH370 doen heel wat complottheorieën de ronde. Een greep uit het aanbod:

  • Volgens een bepaalde theorie vloog MH370 bewust in de radarschaduw van een ander toestel. Daardoor zou het toestel van Malaysia Airlines niet meer traceerbaar zijn en kon het probleemloos door het luchtruim van India en Afghanistan vliegen. In dat geval zouden de vliegtuigen wel erg dichtbij elkaar moeten hebben gevlogen.
  • Volgens een andere theorie wilden terroristen een aanslag plegen die veel lijkt op de aanslagen van 11 september 2001 in de VS. Het vliegtuig zou in dat geval veilig zijn geland, verstopt of gecamoufleerd. Daarna kon het van nieuwe brandstof en een nieuwe transponder worden voorzien, zodat het klaar was om gebruikt te worden voor een aanslag.
  • In een variant op dat verhaal zou MH370 gekaapt zijn door Afghanen die het toestel meenamen naar Kandahar. Daar zouden de passagiers en bemanning worden gegijzeld voor losgeld.
  • In een andere wilde theorie zou het vliegtuig per ongeluk zijn neergeschoten door Amerikaanse en Thaise straaljagers tijdens een gezamenlijke oefening. Ook de Noord-Koreanen kregen nog even de schuld.
  • Nog andere theorieën: een zelfdoding van de piloot, een 'cybergijzeling', inmenging van buitenaardse wezens, enzoverder.

 

Conclusie

  • Op sociale media gaat een beeld viraal van een gezonken vliegtuig. Er wordt beweerd dat het gaat om het vliegtuig van vlucht MH370 van Malaysia Airlines dat in 2014 verdween.
  • De foto is geen beeld van het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines. Het gaat om een toestel dat in 2019 op de bodem van de Rode Zee nabij Jordanië werd neergelegd om het zeeleven te bevorderen. We beschouwen de uitspraken daarom als onwaar.
  • Het toestel van vlucht MH370 werd vooralsnog niet teruggevonden. 

Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties. Zoek je meer verhalen van VRT NWS over factchecking desinformatie of online bedrog? Die vind je hier.  

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul je vraag in op de website van deCheckers.  

VRT NWS is erkend lid van de International Fact-Checking Organisation

Meest gelezen