AFP or licensors

Italiaanse premier bezoekt getroffen gebieden door overstromingen, EU stuurt pompmateriaal

De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft de door overstromingen getroffen gebieden in Noord-Italië bezocht. Ze is eerder dan gepland teruggekeerd van de G7-top in Japan om de hulpoperatie te leiden. De Europese Commissie kondigt aan dat verschillende landen van de Europese Unie pompmateriaal sturen.

Meloni landde 's ochtends in de stad Rimini aan de Adriatische Zee. Ze bezocht diverse steden in het rampgebied, waar ongeveer 36.000 mensen geëvacueerd werden. 

Veel achterblijvers zitten er nog zonder elektriciteit, maar het is intussen wel gestopt met regenen. Reddingsteams en lokale vrijwilligers pompen gebouwen leeg en verwijderen modder van de straten voordat die verhardt onder de zon. 

Vooral de landbouw is zwaar getroffen. Er wordt in de regio fruit verbouwd zoals perziken, kiwi's en abrikozen, maar ook maïs en graan.

Pompmateriaal

De Italiaanse regering vergadert dinsdag over extra maatregelen om de noodsituatie het hoofd te bieden. De civiele bescherming zei dat delen van Emilia-Romagna maandag onder rood alarm zouden blijven staan.

Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovenië en Slovakije gaan dan weer pompmateriaal naar Italië sturen. Dat heeft de Europese Commissie aangekondigd.

AFP or licensors
AFP or licensors
Federico Baldoni/LaPresse
AFP or licensors

Meest gelezen