in beeld

Na de pride, de ontlading

© Kristof Vadino

Met een gigantische regenboogvlag op kop namen zaterdag meer dan 150.000 mensen deel aan de Brussels Pride. Een hele dag stond de lgbti-gemeenschap in de schijnwerpers. Fotograaf Kristof Vadino zag nadien een grote ontlading.

Meer dan 150.000 mensen namen zaterdag onder een lentezonnetje deel aan de Brussels Pride. De parade stond dit jaar in het teken van ‘Protect the Protest’. ‘De slogan komt van Amnesty’, legt Pride-woordvoerder Radjiny Schiltz uit. ‘Het recht op protest is niet overal gewaarborgd. Er moet nog veel gevochten worden voor vrijheid en diversiteit. Iedereen moet kunnen zijn wie ze willen zijn, waar ook ter wereld.’

© Kristof Vadino

Volgens mensenrechtenorganisatie Ilga Europe was 2022 in Europa het jaar met het meeste geweld tegen lgbti-personen in het afgelopen decennium. Ook in ons land zijn er politici die de gemeenschap discrimineren en karikaturiseren. ‘Eenieder moet zijn leven kunnen leiden zoals die dat wil, zonder blootstelling aan geweld. We mogen en zullen ons niet laten verdelen’, besloot Schiltz. ‘Liefde wint. Altijd.’ En om dat kracht bij te zetten, waren talrijke politici aanwezig. Een pride wordt niet alleen gemediatiseerd, ook gepolitiseerd. En vaak dus met goede redenen. Na de parade en weg van de schijnwerpers, ging de lgbti-gemeenschap dan ook vrolijk op in het feestgedruis.

© Kristof Vadino

© Kristof Vadino

© Kristof Vadino

© Kristof Vadino

© Kristof Vadino

© Kristof Vadino

© Kristof Vadino

(blg, foto’s Kristof Vadino)