Partijvoorzitter Tom Van Grieken.© rr

De Limburgse Peiling 2023: Wie doet Vlaams Belang nog iets?

Hasselt -

Er zit geen sleet op de formule van Vlaams Belang: net als vorig jaar zegt een kwart van de Limburgers voor extreemrechts te willen stemmen. Zo blijft de partij het marktleiderschap opeisen.

Timmie van Diepen

Mochten het vandaag verkiezingen zijn, dan zou het Vlaams Belang 25,7 procent halen in Limburg, nagenoeg een herhaling van de peiling van vorig jaar. Daarmee eist de partij van Tom Van Grieken afgetekend het marktleiderschap op in Limburg. Met 18,8 procent staat N-VA op flinke afstand.

De vraag is dan ook wie het Vlaams Belang nog iets in de weg kan leggen. De strategie van verschillende partijen om kiezers terug te winnen van extreemrechts lijkt geen effect te hebben. De achterban is bijzonder trouw: 89 procent van het kiespubliek uit 2019 zegt opnieuw voor de partij te willen stemmen, geen enkele partij doet beter. Daarnaast haalt het Vlaams Belang bij zowat alle andere partijen kiezers weg. N-VA is het grootste slachtoffer, maar ook Vooruit en cd&v en in mindere mate Open Vld en Groen zien kiezers vertrekken naar extreemrechts. (Lees verder onder het debat.)

Groei?

Het Vlaams Belang profiteert daarbij van het woelige politieke klimaat: de stijgende prijzen en de inflatie zorgen voor een gevoel van verarming, terwijl ook het migratiethema terug is van nooit echt weggeweest. Of de partij ook slapend rijk wordt van de recente politieke schandalen is een moeilijkere vraag. Vlaams Belang groeit immers niet verder door. Wie misnoegd is over de politiek lijkt dus ofwel al bij extreemrechts te zitten, of kiest voor een uiterst-linkse proteststem voor PVDA.

“Ik zou liegen als ik zeg dat dit resultaat me niet blij maakt”, reageert partijvoorzitter Van Grieken. “We scoren nog beter dan in de nationale peilingen, maar we blijven met de voeten op de grond. Er rest nog een jaar tot de verkiezingen, waarin we keihard moeten werken. Ons doel blijft ongewijzigd: de grootste partij worden om het initiatief te krijgen en Vlaanderen het beleid te geven dat het verdient. Meer veiligheid, meer grenzen en meer loon voor wie werkt.”

Methodologie

Deze representatieve peiling werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau Ipsos bij 628 Limburgers van 18 jaar en ouder. Het onderzoek liep van 5 tot en met 15 mei 2023. De interviews werden online afgenomen. De maximale foutenmarge bedraagt 3,9 procent. De steekproef werd herwogen naar geslacht, leeftijd, urbanisatiegraad, scholingsgraad, beroep en vorig stemgedrag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer