LIVE – NIBC Direct verhoogt spaarrente tot 2 procent, banken “verrast” over kritiek lage spaarrente, voetbalbond benoemt voorzitster

19.37 – Forse koersstijging voor PacWest

Op Wall Street springt de regionale bank PacWest in het oog. De noodlijdende bank noteert 18 procent in de plus.

  • PacWest verkoopt voor 2,6 miljard dollar aan vastgoedleningen aan Kennedy Wilson. Dat maakte de bank vandaag bekend in een document ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder SEC.
  • Daarbovenop volgt de verkoop van nog 6 van dergelijke leningen voor 363 miljoen dollar.
  • Voor de verkoop moet nog wel goedkeuring van de toezichthouder komen. Ook voert Kennedy Wilson nog een boekenonderzoek uit.

Met dit nieuwsbericht sluiten we de blog af vandaag. Morgen ben je hier opnieuw aan het juiste adres om al het economische nieuws op de voet te volgen.

18.44 – Consumentenvertrouwen eurozone stabiliseert

Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in mei gestabiliseerd op een niveau ver onder nul. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Europese Commissie.

  • De index die het vertrouwen weergeeft, verbeterde licht, van -17,5 naar -17,4 punten. Daarmee blijft het vertrouwen ruim onder het langjarige gemiddelde.

17.54 – NIBC Direct verhoogt spaarrente tot 2 procent

NIBC Direct verhoogt de spaarrente op de zogenaamde Getrouwheidsrekening van 1,4 naar 2 procent. Daarmee is de internetbank de tweede financiële instelling op de Belgisch markt die een spaarboekje aan de man brengt dat minstens 2 procent opbrengt.

  • Santander Consumer Bank heeft eerder dit jaar al de spaarrente op de spaarrekening Vision Max opgetrokken tot 2 procent. Dat tarief geldt enkel voor wie tussen 125.000 en 200.000 euro spaart. In alle andere gevallen daalt de spaarvergoeding tot 1,25 procent.

Meer weten? ? Lees er hier alles over.

17.46 – Bel20 verliest openingswinst

De Eurostoxx50 sloot de eerste handelsdag van de week 0,2 procent lager af en de Bel20 bleef uiteindelijk ter plaatse trappelen, na de handelsdag in het groen te starten.

  • Binnen de Belgische sterindex was Galapagos de sterkste stijger met een winst van 3,3 procent.
  • Umicore verloor 2,15 procent en was daarmee de hekkensluiter.

17.38 – Financieel directeur Ryanair: “De dagen dat een vliegticket 9,99 euro kostte, zijn voorbij”

Neil Soharan, financieel directeur van de vliegtuigmaatschappij Ryanair, zei tijdens een toelichting van de jaarcijfers dat de periode van spotgoedkope vliegtickets voorbij is.

  • “De dagen dat een ticketje 9,99 euro kostte, liggen mogelijk al een tijdje achter ons”, klonk het. “De ticketprijs is intussen verdubbeld.”
  • Ondanks de hogere prijzen zag Ryanair de omzet het afgelopen gebroken boekjaar verdubbelen tot 10,8 miljard euro. Netto verdiende de lagekostenmaatschappij 1,43 miljard euro.

17.04 – Fed-bestuurder Bullard wil rente nog twee keer verhogen

James Bullard – Tomohiro Ohsumi/Bloomberg via Getty Images

James Bullard, voorzitter van de St. Louis Fed, wil de federal funds rate dit jaar nog twee keer met 25 basispunten verhogen. Hij heeft dit jaar wel geen stemrecht in het beleidscomité.

  • “Ik denk dat we de beleidsrente [verder] moeten verhogen om de inflatie onder druk te zetten”, zei Bullard op het American Gas Association’s Financial Forum in Fort Lauderdale.
  • Volgens Bullard rekende de Fed op een tragere groei en een snellere daling van de inflatie in de eerste helft van het jaar dan daadwerkelijke data momenteel laten zien.
  • “De inflatie blijft te hoog,” aldus Bullard, die “liever vroeger dan later” handelt. “Je wilt neerwaartse druk uitoefenen nu het nog kan.”

16.30 – Banken reageren verrast op kritiek lage spaarrente

De bankenfederatie Febelfin heeft een bericht gepubliceerd op haar site waarin ze naar eigen zeggen verrast is door de kritiek die de banken krijgen op hun rentebeleid. Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, heeft vorige week in een brief aan de federatie de banken opgeroepen om de rente te verhogen.

  • “Een ondoordacht ingrijpen door de overheid in het delicate mechanisme van herfinanciering van banken kan de stabiliteit van de banksector grondig aantasten”, aldus Febelfin.
  • De federatie voegt eraan toe dat de spaarrente niet enkel bepaald wordt door de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het geld dat ze stallen bij de centrale banken – van de ECB. “We mogen niet vergeten dat we uit een jarenlange periode van lage rente komen, waarbij de depositorente van de ECB zelfs negatief was”, klinkt het.

16.21 – Beleggers keuren uitkomst Griekse verkiezingen goed

Op het einde van de handelsdag in Griekenland staat de Athens Stock Exchange index 6,25 procent hoger dan aan de start.

  • Beleggers zijn tevreden dat de conservatieve partij Nieuwe Democratie, onder leiding van zittend premier Kyriakos Mitsotakis, aan het langste eind trekt.
  • Op de piek stond de index ruim 7 procent hoger.

15.53 – Pascale Van Damme eerste vrouwelijke voorzitter van de Belgische voetbalbond

De raad van bestuur van voetbalbond KBVB stelt bestuurder Pascale Van Damme aan als nieuwe voorzitter, na het ontslag vorige week van Paul Van den Bulck. Daarmee wil de bond een snelle doorstart maken.

  • De ex-roeister heeft een directiefunctie bij IT-bedrijf Dell en is voorzitter Digital Industries bij technologiekoepel Agoria. Op 5 juni 2021 trad ze toe tot de raad van bestuur van de KBVB. Vandaag is ze unaniem benoemd als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur.
  • Ze krijgt de steun van Manu Leroy, de CEO ad interim bij de bond, die spreekt van “een mijlpaal in de geschiedenis van de KBVB”.
Pascale Van Damme – foto KBVB

15.42 – Wall Street opent in de plus

Na zo’n tien minuten handelen, staat de Dow Jones op een winst van 0,15 procent en noteert de S&P500 0,4 procent in de plus. De Nasdaq doet er 0,45 procent bij.

15.27 – Betalen de banken genoeg rente op de spaarboekjes?

14.51 – Jeffrey Epstein dreigde ermee een buitenechtelijke affaire die Microsoft-stichter Bill Gates had, te onthullen

De Amerikaanse financier Jeffrey Epstein zou in 2017 gedreigd hebben te onthullen dat Bill Gates een affaire had met een Russische bridgespeelster.

  • Volgens The Wall Street Journal stuurde Epstein in 2017 een mail naar Gates waarin hij ermee dreigde de relatie van de mede-oprichter van Microsoft openbaar te maken, omdat Epstein Gates er niet van kon overtuigen te investeren in een liefdadigheidsfonds dat hij had opgericht.
  • Epstein, die in 2008 werd veroordeeld wegens het aanzetten van minderjarigen tot prostitutie en veel rijke en machtige klanten had, stierf door een vermeende zelfmoord in een New Yorkse gevangenis na zijn arrestatie in 2019.

14.33 – EU-classificatiesysteem voor duurzame investeringen is “onduidelijk en van weinig waarde”

Het nieuwe classificatiesysteem van de EU voor duurzame investeringen is “onduidelijk, belastend en van weinig waarde voor investeerders”.

  • Bedrijven als BMW, Telefonica en BP zeggen dat het een “onmogelijke taak” is om aan de nieuwe milieuverslaggevingseisen van de EU te voldoen, aldus de Financial Times.
  • De CFO’s van deze bedrijven roepen de Europese Commissie op om de implementatie van de regels uit te stellen en de richtlijnen te verbeteren.
  • Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft onlangs beloofd de EU-bureaucratie met 25 procent te verminderen en zou dit jaar een plan in die richting voorstellen.

13.53 – S&P: “Helft schuld ontwikkelde landen zal in 2060 als junk worden beschouwd”

Kredietbeoordelaars S&P, Moody’s en Fitch waarschuwen voor de demografische catastrofe die de overheidsuitgaven in rijke landen door de last van de pensioenen en de gezondheidszorg zal doen exploderen.

  • Een daling van het aantal geboorten, en dus van de beroepsbevolking, en de stijging van de levensverwachting gekoppeld aan hoge rentes zal leiden tot een verlaging van de ratings van die landen.
  • 65-jarigen zullen in 2050 meer dan 30% van de bevolking in rijke landen vormen, tegen 20% vandaag.
  • Volgens S&P zal de schuld van de helft van de ontwikkelde landen in 2060 als junk worden beschouwd, aldus de Financial Times.

13.06 – Europese beurzen kleuren rood

De Europese zijn het voorbije half uur dieper in het rood gedoken. De Eurostoxx50 laat 0,3 procent liggen en de Bel20 verliest 0,45 procent.

  • In de sterindex trekt Proximus de kop met een koerswinst van 1,05 procent. KBC stijgt, ondanks een koersdoelverlaging van UBS, toch 0,5 procent.
  • UCB duikt 2,4 procent naar beneden en is daarmee de grootste verliezer van de Bel20.

12.54 – Overheid lanceert staatsbons

De Belgische staat lanceert nieuwe staatsbons, waarop beleggers vanaf overmorgen op kunnen inschrijven. Ze worden uitgegeven op 4 juni.
De coupons zijn als volgt vastgelegd:

  • Staatsbon op 3 jaar: 2,50 procent
  • Staatsbon op 10 jaar: 3,00 procent

12.17 – Duizenden deelnemers aan vakbondsbetoging

De Brusselse politie telt 18.000 deelnemers aan de betoging tegen sociale dumping die een reactie is op de onrust bij Delhaize. Traditiegetrouw komt de telling van de organisatoren hoger uit, op circa 25.000 mensen. ? Lees hier een analyse

JOHN THYS/AFP via Getty Images

11.08 – Megaboete voor Meta wegens doorsturen persoonlijke data

Meta Platforms, de eigenaar van Facebook, dreigt een boete van omgerekend 1,2 miljard euro te moeten betalen in de Europese Unie. Dat melden verscheidene financiële media.

  • De boete is afkomstig van de Ierse privacyregulator, die in naam van de EU optreedt.
  • De boete wordt opgelegd omdat Meta privacygevoelige data van EU-burgers doorstuurt naar de VS. Meta heeft een deadline gekregen om een punt te zetten achter de overdracht van gebruikersgegevens naar de Verenigde Staten.
  • Meta zou van plan zijn om tegen de recordboete in beroep te gaan.

11.01 – Consumentenvertrouwen valt terug

10.57 – Fintechbedrijf Wise onder druk door vertrekplannen topduo

Het Britse fintechplatform Wise, dat in internationale betalingen gespecialiseerd is, verliest 4 procent op de beurs door een dubbele aankondiging. Financieel directeur Matt Briers verlaat het bedrijf volgend jaar, terwijl CEO Kristo Käärmann vanaf september met vaderschapsverlof gaat.

Kristo Käärmann, de Estse costichter en CEO van Wise (ex-Transferwise) – Getty Images

09.31 – E-fietsenbouwer Cowboy sluit alliantie met fietsenwinkels

De Brusselse luxefietsenbouwer Cowboy kondigt een partnernetwerk voor retail en service aan. Er komt een “Retail Partner Network” met onafhankelijke fietsenwinkels in heel Europa, naast de eigen winkels. “Dit nieuwe model zal de aanwezigheid van het merk op het gebied van retail en service over het hele continent vergroten”, zegt het bedrijf. Cowboy heeft de ambitie om tegen het einde van het jaar 300 nieuwe Retail Partners in 60 Europese steden aan te trekken.

Foto Cowboy

09.20 – Superfusie onder zakenadvocaten: Allen&Overy smelt samen met Shearman&Sterling

Ruim 3.900 topadvocaten uit 49 landen komen onder een dak door de fusie die A&O (Allen & Overy) en Shearman & Sterling aankondigen. Het nieuwe kantoor zal A&O Shearman heten.

09.03 – Bel20 opent licht hoger

De Brusselse beursindex Bel20 opent de nieuwe handelsweek 0,11 procent winst, tot bijna 3.741 punten.

08.45 – Vakbonden distributiesector komen op straat

Over een uurtje of twee begint in Brussel de nationale betoging van de distributiesector, een initiatief van de drie grote vakbonden ACV, ABVV en ACLVB. Er worden 10.000 tot 15.000 deelnemers verwacht. De aanleiding voor de manifestatie is de sociale onrust bij Delhaize. ? Meer achtergrond hier

07.52 – Mitsotakis wint Griekse verkiezingen

Nieuwe Democratie, het conservatieve blok rond huidig premier Kyriakos Mitsotakis, wint de verkiezingen in Griekenland, maar haalt geen absolute meerderheid. ? Lees verder

Kyriakos Mitsotakis spreekt zijn aanhangers toe. – Getty Images

Meer