Direct naar artikelinhoud
NieuwsPfos

Na schadevergoeding aan Zwijndrechts gezin: burgercollectief start massaprocedure tegen 3M

De site van 3M in Zwijndrecht.Beeld Photo News

Burgercollectief Darkwater 3M, dat een vierhonderdtal gezinnen uit de omgeving van de fabriek van 3M in Zwijndrecht vertegenwoordigt, start een massaprocedure tegen de Amerikaanse chemiereus. Dat heeft het consortium van advocatenkantoren dat het collectief bijstaat aangekondigd.

De procedure voor de vrederechter in Antwerpen, waarbij 3M een schadevergoeding van 2.000 euro moet betalen aan een gezin uit Zwijndrecht voor ‘overmatige burenhinder’, is een pilootprocedure voor de ‘mass action’, legt advocaat Laurent Arnauts uit.

Er is ook nog geen verjaring, zegt het consortium, omdat 3M zegt de productie van pfos te hebben “uitgefaseerd” in 2001 en er nu nog steeds andere pfas (de groep waar pfos deel van uitmaken) gemaakt worden.

In een tweede fase zal nu een dagvaarding worden ingesteld bij de vrederechter, waar omwonenden binnen een straal van vijftien kilometer rond de fabriek - mogelijk duizenden mensen - zich bij kunnen aansluiten via Darkwater 3M. Ze moeten dan “overmatige burenhinder” kunnen aantonen, door bijvoorbeeld te hoge bloed-, grond- en waterverontreiniging. Ook stress en angst rond de vervuiling kan echter een geldige reden zijn.

Het consortium kiest voor een ‘mass action’, omdat een ‘class action’ naar model van de Verenigde Staten, in ons land niet mogelijk is. Dat betekent ook dat wie niet intekent op de massaprocedure, niet automatisch vertegenwoordigd wordt.

In een derde fase kan gerechtelijke mediatie plaatsvinden voor onderhandeling richting een minnelijke schikking voor de deelnemers aan de massaprocedure (zoals in de VS).

In een vierde fase, als mediatie niet lukt, kan de massaprocedure worden voortgezet voor de vrederechter.

Bloedonderzoek in straal van vijf kilometer rond fabriek

Nog in Zwijndrecht is maandag het grootste pfas-bloedonderzoek van Europa gestart. Iedereen die binnen de vijf kilometer van 3M in Zwijndrecht woont, kreeg op initiatief van de Vlaamse overheid een uitnodiging om bloed te laten afnemen. Van de 75.000 genodigden gingen voorlopig al zo’n 9.000 mensen in op het aanbod. Het onderzoek dient voornamelijk om deelnemers inzicht te geven in hun blootstelling aan pfas.

Bloedafname in Zwijndrecht.Beeld BELGA