Daags na invasie Oekraïne verwierp Poetin zelf vredesvoorstel

Enkele dagen na de Russische invasie van Oekraïne slaagde Poetins nauwe bondgenoot Dmitri Kozak erin een vredesakkoord te onderhandelen met Oekraïne. Poetin verwierp het plan, en ging verder met zijn oorlog.

Waarom is dit belangrijk?

Steeds luider klinkt de roep om een einde te maken aan het conflict in Oekraïne. Hoe dan ook heeft dat kwalijke gevolgen: Oekraïne zal in de huidige situatie gebied moeten prijsgeven, en zal moeten beloven dat het geen lid wordt van de Europese Unie of de NAVO. Rusland anderzijds, krijgt zo rustig de tijd om zijn oorlogsmachine en economie weer op te lappen, om binnen enkele jaren gewoon terug aan te vallen.

Eerst: Wie is Dmitri Kozak?

  • De band tussen Dmitri Kozak en Russisch dictator Vladimir Poetin gaat al terug tot de jaren 90. Beide heren werkten op de stadadministratie van Sint-Petersburg. Toen Poetin in 1999 president werd, volgden in zijn kielzog een hoop ambtenaren uit de stad. Kozak ook; hij werd kabinetschef voor Poetin.
  • Nadien bekleede Kozak nog verschillende andere functies binnen het Russische staatsapparaat. In 2008 werd hij vice-premier in de regering van premier Poetin. Toe
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer