© RTV

Provincie wil van oud militair domein in Arendonk natuurgebied maken: “Openstellen voor het brede publiek”

Arendonk -

Het voormalige militair domein in Arendonk ligt er sinds 1997 verlaten bij. Daardoor heeft de natuur er haar gang kunnen gaan. Het provinciebestuur werkt aan een ruimtelijk uitvoeringsplan om het om te vormen naar natuurgebied.

Het militair domein in Arendonk bestaat uit meerdere gebouwen en 83 bunkers die tijdens de Koude Oorlog dienst deden als opslagplaats voor munitie. De bunkers zijn met bomen beplant zodat ze voor de vijand vanuit de lucht niet zichtbaar zijn. “Volgens het gewestplan heeft het domein nog steeds de bestemming ‘militair domein’ met de bijhorende stedenbouwkundige voorschriften”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens. “We willen dat nu schrappen en het domein aanduiden als natuurgebied dat we met recreatiemogelijkheden openstellen voor het brede publiek.”

Met de opmaak van een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) is de eerste stap gezet om het gebied recreatief te ontsluiten. “Naast behouden en versterken van de natuurwaarde is het ook de bedoeling om laagdynamische verblijfsrecreatie mogelijk te maken. Onafhankelijke experten onderzoeken welk effect die bestemmingswijziging heeft op zaken als onder andere mobiliteit, de bodem, biodiversiteit, lucht, water, geluid en erfgoed. Hun bevindingen komen in het milieueffectenrapport.”

Infomarkt

De eerste documenten, de start- en procesnota, van het PRUP Militair domein Arendonk zijn klaar. Tijdens de publieke raadpleging, die loopt van vrijdag 2 juni tot maandag 31 juli kan iedereen zijn of haar mening geven. Op donderdag 15 juni vindt een infomarkt plaats in een bunker op het domein. Op posters staat dan een samenvatting van de nota’s en bezoekers kunnen vragen stellen aan de projectmedewerkers. Tegelijkertijd met de publieke raadpleging vraagt de provincie Antwerpen het advies van de gemeente Arendonk en verschillende instanties. Later volgt nog een openbaar onderzoek over het concreet uitgewerkte plan. (ram)

www.provincieantwerpen.be/militairdomeinarendonk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Arendonk