Voormalige adviseur ECB: “Rente moet verder stijgen tot 7 procent”

Lex Hoogduin, adviseur van de eerste ECB-voorzitter Wim Duisenberg, is ervan overtuigd dat de monetaire instelling de rente verder moet verhogen tot 7 à 7,5 procent, tegenover 3,25 procent vandaag.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Centrale Bank (ECB) is afgelopen zomer begonnen met de rente te verhogen om zo de inflatie naar beneden te krijgen. De depositorente - de vergoeding die de banken krijgen op het geld dat ze stallen bij de centrale banken - is sindsdien gestegen van -0,5 naar 3,25 procent.

In het nieuws: "Als we ons baseren op de zogenaamde Taylor-regel moet de ECB de rente verder verhogen tot 7 à 7,5 procent", zegt Hoogduin.

  • De Taylor-regel, die in 1993 werd geïntroduceerd door John B. Taylor, beschrijft de interestvoet als een functie van ontwikkelingen in macro-economische variabelen. "Dit is geen "raketwetenschap" maar het geeft wel aan dat de ECB nog steeds bezig is met een inhaalbeweging", aldus de voormalige adviseur van de centrale bank.
    • Het gebruik van de Tay
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer