In de Minderbroederstraat wordt versiering aangebracht.© diro

Ook stad moet er piekfijn uitzien voor Kroningsfeesten: “Zelfs versiering waar processie nog nooit is gepasseerd”

Tongeren -

Binnen veertig dagen moet de oudste stad er op haar paasbest uitzien, want op 2 juli gaan de Kroningsfeesten van start. Daar hebben de nazaten van Ambiorix zeven jaar op moeten wachten.

De eerste week van juli vinden de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten plaats. Er zullen ook nu weer meer dan 3.000 Tongenaren mee opstappen in de vier processies. Het Kroningscomité startte op 23 januari 2019 met de voorbereiding van de negentiende editie. Als overkoepelend thema werd gekozen voor #zoekverbinding. De naaisters leggen momenteel de laatste hand aan de processiekleren, wagens worden gebouwd en liederen worden ingeoefend. Maar naast de deelnemers moet ook de stad er piekfijn uitzien. De straatcomités werden een eerste keer samengeroepen op 30 maart 2022. De 23 comités staan borg voor het versieren van 29 straten.

De bewoners van residentie Wal 18 kleven stickers op hun glazen balkon omdat ze geen gaten willen boren in de nieuwbouw aan de Achttiende Oogstwal.© diro

Het stedelijk Evenementenloket verzamelt en verwerkt hun vragen en beslommeringen. “De meeste straatcomités en bewonersgroepen kiezen voor vlaggen en bloemen. Het aantal banners is toegenomen, omdat er ook meer appartementsblokken zijn bijgekomen. De bewoners van residentie Wal 18 kleven stickers op hun glazen balkon omdat ze geen gaten willen boren in de nieuwbouw aan de Achttiende Oogstwal. Ook aan de verlichtingspalen op de Ringlaan en op alle invalswegen worden vlaggen bevestigd. Behalve op de Maastrichtersteenweg, want daar wordt nog vele maanden gewerkt”, zegt Christophe Jans die alle straatversiering coördineert.

© diro

Nodige centen

Jans neemt contact met de Administratie Wegen en Verkeer, brandweer, politie … en bundelt alles tot één dossier dat hij ter goedkeuring voorlegt aan het schepencollege. “Het valt enerzijds op dat er minder Tongenaren in het centrum wonen, waardoor de cohesie is verminderd tegenover de vorige Kroning. Anderzijds wordt er zelfs versiering aangebracht in wijken waar de processie nog nooit is gepasseerd en ook sommige deelgemeenten kiezen voor een kroningshoekje”, zegt Jans.

Om aan de nodige centen te geraken werden er barbecues, pasta-avonden en rommelmarkten georganiseerd. “Hoe minder huizen een straat telt, hoe meer centen er aan de bewoners gevraagd wordt om de versiering te bekostigen”, zegt Jans.

Jonge helpers gezocht

Op vraag van het Kroningscomité mocht er niet vóór mei gestart worden met het aanbrengen van de straatversiering omdat die moet blijven staan tot de afsluitende ‘kaarkesprocessie’ van eind september. Toch is het comité van de Piepelpoel en Ridderstraat intussen klaar met versieren. “Het grootste probleem is het vinden van jongere helpers. Bij ons is de jongste een zestigplusser. Ik hou mijn hart vast voor de volgende editie”, zegt Filip.

© diro

De comités van de winkelas tussen de Sint-Truiderstraat en de Stationslaan hebben ditmaal voor een uniforme versiering gekozen: kleurrijke bloemenslingers tussen de gevels. In de Minderbroederstraat zijn vier buurtbewoners aan de slag vlakbij de Sint-Janskerk. Ze hebben bloemperken gemaakt. “We zijn al vijf maanden lang tweemaal per week bezig. Hier staat voor duizend euro aan bloemen. Gelukkig hebben we het hout gekregen van een huis dat ze in de straat aan het renoveren zijn”, zegt Camille.

“Er komt nog een waterpartij, een grote kroon en staanders met bloemen, maar daarmee wachten we tot 26 juni als de straat wordt afgesloten, want anders worden ze omvergereden”, voegt Martine toe.

Wandeling

Peter Bruggen, secretaris van het Kroningscomité, is er gerust in. “De grote bouwsels uit het verleden, dat is gedaan. Er wordt nu vooral gewerkt met vlaggen en bloemen”, klinkt het. “We zijn al door onze stock van kroningsvlaggen, maar we hebben extra besteld. Er zal de komende weken zeker nog meer versierd worden. Vanuit het kroningscomité bijvoorbeeld gaan we de zestig Mariakapelletjes die jongeren tijdens een workshop gemaakt hebben, verdelen over het centrum. Dat gaan we koppelen aan een wandeling met een app en een plannetje.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer