© BELGA

Recordman Mike Trésor ziet topseizoen bij KRC Genk beloond met Ebbenhouten Schoen: “Ik heb grote ambities”

Genk-smaakmaker Mike Trésor Ndayishimiye (23) is de winnaar van de 32ste Ebbenhouten Schoen, de trofee voor beste speler uit Afrika of van Afrikaanse afkomst in de Belgische competitie.

Koen Van Uytvange

De jeugdspeler van Anderlecht, via Nederland vorig seizoen bij Genk beland, is momenteel de MvP van onze competitie. Met 8 goals en 23 assists is dit seizoen niemand in meer goals betrokken dan de middenvelder van Genk.

Boniface en Orban op het podium

Trésor kwam in aanmerking voor de Ebbenhouten Schoen omdat zijn vader, zelf ex-voetballer, uit Burundi afkomstig is, terwijl zijn mama Rwanda ontvluchtte. Hij volgt AA Gent-aanvaller Tarik Tissoudali op. Trésor werd door een vakjury, journalisten en trainers, verkozen boven Victor Boniface (Union), Gift Orban (AA Gent), Joseph Paintsil (Genk) en Bilal El Khanouss, in die volgorde.

Trésor: “Ik ben dolblij”

Trésor won de prijs voor ogen van zijn familie. “Ik ben dolblij. Dit is een beloning voor het seizoen dat we met Genk hebben. Ik hoopte vooral dat iemand van Genk zou winnen”, zei de 23-jarige middenvelder, die ploegmaats Paintsil en El Khanouss aftroefde. “Daarom wil ik ook de medespelers, staf en club bedanken. Voor mijn carrière is dit heel belangrijk. Je hebt hier al heel veel goeie Afrikaanse spelers. Dit toont de weg aan anderen en kan hen een duwtje geven. Een transfer? Daar ligt mijn focus momenteel niet op. Ik heb wel grote ambities. De Rode Duivels is een grote ploeg die aan grote toernooien deelneemt. Dat blijft een doel. Maar een transfer, daar ben ik nu niet mee bezig.”

Het liefst zou Trésor gewoon kampioen spelen natuurlijk. “Na zondag zit ik natuurlijk met ontgoocheling. Ik zou graag een collectieve prijs pakken. Daarvoor moeten we onze twee resterende wedstrijden winnen en dan zien waar we eindigen.”

© BELGA

Uitslag Ebbenhouten Schoen 2023:

1. Mike Trésor (KRC Genk)

2. Victor Boniface (Union)

3. Gift Orban (AA Gent)

4. Joseph Paintsil (KRC Genk)

5. Bilal El Khannouss (KRC Genk)

Erelijst (vorige tien jaar):

2013: Mbaye Leye (Zulte Waregem)

2014: Michy Batshuayi (Standard)

2015: Neeskens Kebano (Charleroi)

2016: Sofiane Hanni (KV Mechelen)

2017: Youri Tielemans (RSC Anderlecht)

2018: Anthony Limbombe (Club Brugge)

2019: Mbwana Samatta (KRC Genk)

2020: Dieumerci Mbokani (Royal Antwerp FC)

2021: Paul Onuachu (KRC Genk)

2022: Tarik Tissoudali (AA Gent)

Mike Trésor en Joseph Paintsil, ploegmaats bij KRC Genk, schudden de hand.© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners