© Raymond Lemmens / rr

Al maanden geen Frans, geen examen biologie of eerste les pas namiddag: zo nijpend is het lerarentekort

Leopoldsburg -

Door het lerarentekort vinden scholen moeilijk vervanging voor afwezige leerkrachten. Hierdoor zitten leerlingen veel uren in de studie of moeten soms helemaal niet aanwezig zijn.

Rutger Ballet en Noa Pistorius

“Mijn dochter moet al acht weken op dinsdag pas in de namiddag naar school”, reageert een anonieme moeder over Campus FLX in Leopoldsburg. “Hoewel ze vervangtaken krijgt, denk ik toch dat ze een leerachterstand heeft opgebouwd.” Johan Schepkens, directeur van de school, zegt dat er inderdaad leerkrachten afwezig zijn door ziekte, maar dat het grootste deel afwezig is doordat ze op navorming zijn. “Door de nieuwe eindtermen die volgend schooljaar ingaan, moeten veel leerkrachten een navorming over de implementatie van het leerplan volgen. Die vormingen vallen helaas ongelukkig, waardoor leerlingen in de studie zitten. Voor zieke leerkrachten is het moeilijk om vervanging te vinden, maar vaak nemen andere leerkrachten klassen over van leerkrachten die er niet zijn. Ook zetten we er sterk op in om leerlingen zo zelfstandig mogelijk te laten werken en niet altijd de hulp nodig te hebben van leerkrachten om te kunnen leren.”

Gepensioneerde leerkrachten

Veel Limburgse scholen bevestigen dat het inderdaad moeilijk is om vervanging te vinden voor afwezige leerkrachten. Vaak zitten leerlingen hierdoor in de studie, moeten ze later naar school komen of mogen ze eerder naar huis. “Voor lange periodes lukt het nog om interims te vinden, maar er melden zich steeds minder kandidaten aan voor een vacature”, legt Eric Hendriks, coördinerend directeur van de WICO-scholengemeenschap, uit. “Bij korte vervangingen wordt het steeds moeilijker om een vervanger te vinden. Dat probleem geldt voor alle vakken. De scholen lossen dit zo creatief mogelijk op met gepensioneerde leerkrachten of stagiairs die bijspringen, lessen die geruild worden of collega’s die overuren kloppen.”

Privésector

Op de middelbare gemeenschapsschool VOX in Pelt is de situatie zeer problematisch. Daar zit het overgrote deel van de leerlingen al maanden zonder een leerkracht Frans. “We hebben niet één maar twee leerkrachten nodig die Frans kunnen geven”, zegt directeur Marie-Anne Anthonis. “De ene leraar Frans is sinds Pasen op zwangerschapsverlof en de andere is in december gestopt om persoonlijke redenen. We zijn al heel erg lang op zoek naar leerkrachten die kunnen invallen, maar we vinden niemand. We hebben op alle mogelijke websites vacatures geplaatst, maar ook vijf andere scholen zijn op zoek naar zo’n leerkracht. We belden al naar scholen voor pas afgestudeerden, maar ook dat leverde niets op. Ook mensen uit de privésector hebben we proberen inschakelen. Zo begon er op 2 mei iemand zonder enige ervaring in het onderwijs. Ik sprong een gat in de lucht van vreugde, jammer genoeg stopte ze er al mee op 5 mei. Hier en daar heeft onze andere leerkracht Frans wat uren overgenomen. Zij werkt al voltijds dus veel was dat niet. Onze leerlingen zullen dit jaar daarom een kort examen krijgen, enkel over de leerstof die ze gezien hebben.”

“We hebben niet één maar twee leerkrachten nodig die Frans kunnen geven”, zegt directeur Marie-Anne Anthonis.© Raymond Lemmens

Joris Verboven, directeur van het Spectrumcollege in Lummen, bevestigt ook dat het steeds moeilijker wordt om vervangingen in te vullen. “Onze leerkracht die wetenschapsvakken geeft is langdurig afwezig. Voor haar vakken zullen er geen examens zijn, behalve voor fysica. Daarvoor komt een richtinggevend examen. Dat weegt niet door op de deliberaties, maar kan wel een indicatie zijn voor de leerlingen of ze nog mee zijn. We willen ervoor zorgen dat alle gemiste leerstof gezien is. Daarom kunnen zesdejaars in de zomer of in september vrijwillig inhaallessen volgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer