Boy_Anupong

Jongeren gebruiken steeds minder condooms en de pil

Jongeren gebruiken steeds minder condooms of de anticonceptiepil als voorbehoedsmiddel. Dat blijkt uit een bevraging over seksualiteit bij 20.000 Vlaamse jongeren tussen 11 en 18 jaar. De studie leert ook dat bijna een kwart van hen al seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft ondervonden. 

Het aantal jongeren tussen 11 en 18 dat seks heeft gehad blijft nagenoeg gelijk in vergelijking met vier jaar geleden, ongeveer 22 procent. In 2006 was dat nog bijna 30 procent.  

Bij de 13-14 jarigen geeft 4 procent aan al seks te hebben gehad, bij de 17-18 jarigen is dat 43 procent. Er is bijna geen verschil tussen jongens en meisjes.

Minder pil en condoom

De onderzoekers stelden een opvallende evolutie vast als het gaat over voorbehoedsmiddelen, zowel bij jongens als meisjes.

In vergelijking met vier jaar geleden is het gebruik van condooms bij jongens bij hun eerste seksueel contact met gemiddeld 7 procent afgenomen. Specifiek voor jongens van 17 en 18 jaar daalde het aantal van 70 naar 64 procent. In 2014 gebruikte in die leeftijdscategorie 10 procent meer jongens een condoom bij zijn eerste keer. 

Bij 13-14-jarigen gebruikte minder dan de helft van de bevraagde jongens in 2022 een condoom bij zijn eerste seksuele contact.

BEKIJK - "Ze scheppen erover op dat ze geen condoom gebruiken." Jongeren reageren op de bevindingen van het onderzoek:

Videospeler inladen...

Ook bij de anticonceptiepil stellen onderzoekers dezelfde evolutie vast. 73 procent van alle bevraagde meisjes nam in 2018 de pil op het moment van hun laatste seksueel contact voor de bevraging. Vier jaar later is dat nog maar 65 procent.

Driekwart van de bevraagde 17-18-jarige meisjes nam de pil ten tijde van hun laatste seksuele contact, bij 13-14 jarigen is dat 28 procent.

Een sluitende verklaring voor die daling van het gebruik van condooms en de pil biedt de bevraging niet. Er werden geen vragen gesteld over het gebruik van andere voorbehoedsmiddelen, al denken de onderzoekers dat dat een deel van de verklaring kan zijn. Zeker bij meisjes wordt er steeds meer gekeken naar andere voorbehoedsmiddelen dan de pil.

"Meisjes kunnen alternatieven zoeken omdat ze geen hormonale anticonceptie meer willen nemen of gewoon op zoek zijn naar een anticonceptiemiddel dat beter bij hen past", zegt Boris Cruyssaert, woordvoerder van Sensoa. 

BEKIJK - "Liefst toegang geven tot gratis anticonceptiemiddelen." Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits reageert op de bevindingen:

Videospeler inladen...

Grensoverschrijdend gedrag

Jongeren kregen ook de vraag of ze al het slachtoffer zijn geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bijna een kwart van de jongeren gaf aan al ongewenst seksueel te zijn aangeraakt.

Bij 17-18-jarige meisjes ligt dat percentage met 49 procent zelfs dubbel zo hoog. In 8 jaar tijd is het aantal meisjes van die leeftijd dat aangeeft al één of meer keer ongewenst seksueel te zijn aangeraakt, gestegen van 25 naar 49 procent.

Cruyssaert is wel voorzichtig met de cijfers: "Of er echt meer grensoverschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden kunnen we op basis van deze cijfers niet zeggen. Dit kan te wijten zijn aan een grotere bereidheid om dit te bespreken bij jongeren en volwassenen sinds #MeToo in 2017. In het rapport van 2018 was het percentage jongeren dat niet wenste te antwoorden ook ietsjes hoger dan in 2022, wat mee kan wijzen op een verhoogde bespreekbaarheid tegenover vroeger"

BEKIJK - "Er zijn nu meer aanspreekpunten." Jongeren reageren op de bevindingen van het onderzoek:

Videospeler inladen...

Deze studie past in het grote "Jongeren en gezondheid"-onderzoek op vraag van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). Eerder verschenen al resultaten over mentaal, sociaal en fysiek welbevinden.

Meest gelezen