107 oud-presidenten en premiers veroordelen Iran en willen dat Iraanse garde op "zwarte lijst" komt

Meer dan 100 oud- presidenten en premiers vragen aan de VS, Europa, het Verenigd Koninkrijk en Canada om de Iraanse Revolutionaire Garde als een terreurorganisatie te beschouwen én te sanctioneren. Voor ons land hebben oud-premiers Guy Verhofstadt en Yves Leterme de lijst ondertekend. De ondertekenaars veroordelen ook dat Iran drones levert aan Rusland om oorlog mee te voeren tegen Oekraïne.

De brief is opgemaakt door de National Council of Resistance of Iran (NCRI), en richt zich tot de Amerikaanse president Joe Biden, Europa, het Verenigd Koninkrijk en Canada. De oud-presidenten en voormalige premiers vragen een hardere aanpak van het Iraanse regime. Volgens hen wordt al jaren te laks omgegaan met het Iraanse regime dat zijn eigen volk onderdrukt.

"Decennia van schijnbaar stilzwijgen en inactiviteit door de internationale gemeenschap hebben bijgedragen aan het aanwakkeren van een cultuur van straffeloosheid in Iran."

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

"Dit omvat het op een zwarte lijst zetten van de Revolutionaire Garde (IRGC) en het ter verantwoording roepen van regeringsfunctionarissen voor hun misdaden tegen de mensheid", gaat de brief verder. 

Voor ons land ondertekenen de oud-premiers Guy Verhofstadt (Open VLD) en Yves Leterme (CD&V). Ons land probeert de in Iran veroordeelde ngo-medewerker Olivier Vandecasteele vrij te krijgen, wellicht in ruil voor de in ons land veroordeelde terrorist Assadi. Het is niet duidelijk of de actie van beide oud-premiers is overlegd met de regering.

"Iran moet ophouden met terreur en oorlog stoken"

De ondertekenaars veroordelen dat Iran zich laat gelden in Europa, het Midden-Oosten en recent nu ook in Oekraïne door het leveren van drones aan Rusland. "We veroordelen de inmenging van het Iraanse regime in het Midden-Oosten en Europa, inclusief de levering van drones om de Russische oorlog tegen Oekraïne te ondersteunen en de terroristische pogingen en cyberaanvallen in Albanië."

Hebben de brief onder meer ondertekend:

Jean Claude Juncker, oud-premier Luxemburg, oud President Europese Commissie
Romano Prodi, oud-premier Italië, oud President Europese Commissie
Lech Wałęsa, oud-president, Polen, Laureaat Nobel Vredesprijs
Juan Manuel Santos, oud-president Colombia, Laureaat Nobel Vredeprijs
Liz Truss, oud-premier, Verenigd Koninkrijk
Bernard Cazeneuve, oud-premier, Frankrijk
Julia Tymoshenko, oud-premier, Oekraïne
Matteo Renzi,
oud-premier, Italië
Mariano Rajoy, oud premier, Spanje
Guy Verhofstadt, oud-premier, België
José María Aznar, oud-premier, Spanje
Édith Cresson, oud-premier, Frankrijk
Yves Leterme, oud-premier, België

Meest gelezen